Blog/25

5 glavnih razloga zbog kojih krvare desni

5 glavnih razloga zbog kojih krvare desni

Za početak treba napomenuti kako zdrave desni ne krvare čak i kad jedete jabuku, četkate zube ili ih čistite zubnom koncem ili interdentalnom četkicom. Krvarenje desni je znak da je narušena ravnoteža bakterijske mikroflore u usnoj šupljini.

Riječ je o tome da se bakterije intenzivnije nakupljaju u mekim naslagama uz rubove zuba te potom uzrokuju upalu i propadanje tkiva. Vrlo često pacijenti otkriju krv prilikom ispiranja usta nakon pranja zubi. Bez obzira koji je razlog tome, krvarenje desni treba shvatiti kao znak upozorenja jer postoji mogućnost da je već došlo do upale desni (gingivitis) ili čak upale parodonta (parodontitis). U tom slučaju je potrebno što prije reagirati kako ne bi došlo do gubitka zuba. No, osim upale postoje još neki razlozi zbog kojih desni krvare. Stoga vas upoznajemo s pet najčešćih uzroka.

Korištenje određenih lijekova

Problem sa zubnim mesom može nastati kod korištenja lijekova za razrjeđivanje krvi, lijekova protiv alergija i epilepsije, antidepresiva, lijekova za snižavanje tlaka i onih koji se koriste u kemoterapiji.

Određeni lijekovi mogu učiniti vezivna tkiva i sluznice osjetljivijima. Neki od njih pak uzrokuju isušivanje usta što također čini zubno meso podložnije upalama jer dobro je poznato kako je slina važan faktor u samoodržavanju oralne higijene.

Postoji više od 400 lijekova koji mogu utjecati na količinu sline u ustima, uključujući antihistaminike, sedative, antidepresive i antipsihotike. Stoga je u tom slučaju potrebno dodatno voditi računa o oralnoj higijeni kako bi se spriječio nedostatak zbog slabog učinka sline.

Neodgovarajuća oralna higijena

Prvi problem nastaje ako se zubi ne peru redovito. O tome smo pisali više puta i sasvim je jasno da je zube potrebno prati ujutro i navečer, idealno iza svakog obroka, a obavezno prije spavanja. Isto tako, četkanje zubi kod većine nije dovoljno te je zube potrebno čistiti interdentalnom četkicom ili zubnim koncem. To se posebice odnosi na sve kod kojih se na zubima vrlo brzo nakuplja plak.

Drugi problem je ako je četkica pretvrda, što je čest slučaj kod početka korištenja nove četkice. Ako ste nedavno zamijenili staru četkicu novom i otad primjećujete krvarenje tijekom pranja zubi, moguće je da je nova četkica pretvrda. Za osobe s osjetljivijim zubnim mesom preporučuje se korištenje četkice s mekšim vlaknima.

Kako pretvrda četkica, tako i pregrubo četkanje može uzrokovati mehanička oštećenja zubnog mesa zbog čega ono može krvariti. Krvarenje koje nastaje zbog loše oralne higijene ne mora postati ozbiljno ako se higijena poboljša. Tada bi krvarenje trebalo prestati u roku od nekoliko dana do tjedan dana.

Hormonalne promjene kod žena

Zbog hormonalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa, kod nekih žena se može pojaviti krvarenje desni uzrokovano hormonima koji se pojačano stvaraju u određenom periodu. Oni utječu na pojačanu prokrvljenost desni, čineći ih otečenim i osjetljivim. Kod žena koje tijekom predmenstrualnog perioda imaju takve probleme uobičajeno je da se oni povuku nakon što menstrualno krvarenje počne, jer se tada ponovno mijenja balans hormona u tijelu.

Hormonalne promjene u trudnoći također povećavaju rizik od razvoja upale desni ili parodontitisa. Zbog povećane razine progesterona, vezivna tkiva i sluznice postaju osjetljivije na bakterije iz plaka i time je veća mogućnost nastanka tzv. trudničkog gingivitisa. Više od pola trudnica razvije upalu zubnog mesa do drugog tromjesečja. Ako i sami primjećujete slične probleme pitajte svog stomatologa za savjet o tome kako prilagoditi svoju rutinu oralne higijene tim promjenama.

Nedostatak vitamina K

Poznato je kako je uravnotežena prehrana iznimno važna za zdravlje jer samo ona može osigurati potrebne minerale i vitamine za zdravlje organizma. Vitamin K ima važnu ulogu u stvaranju krvnih ugrušaka pa njegov nedostatak može uzrokovati krvarenje manjih ranica na zubnom mesu koje nastaju tijekom četkanja zubi.

On se prirodno nalazi u našem probavnom sustavu, a za njega su odgovorne brojne dobre bakterije koje se tamo nalaze. Uzimanje antibiotika može narušiti ravnotežu flore u našem organizmu, smanjiti broj dobrih bakterija, a time i razinu vitamina K, što za posljedicu može uzrokovati krvarenje desni.

Upala desni ili parodonta

Gingivitis je uzrokovan naslagama plaka na zubima uz koji se lako i brzo vežu bakterije uzrokujući infekciju. Istraživanja su pokazala da sasvim zdravo zubno meso može razviti upalu u roku 36 sati ako zubi u tom periodu nisu četkani. Osim krvarenja desni, simptomi gingivitisa su crvenilo i oticanje zubnog mesa, a ponekad i neugodan zadah.

Ako se gingivitis uzrokovan plakom ne liječi, u 20 posto slučajeva kod pacijenta će se razviti parodontitis. Riječ je o kroničnoj bolesti kod koje može dovesti do klimanja i gubitka zuba, tj. kost koja je nestala ne može se više vratiti, a s njom ni zubno meso.

Kronični parodontitis se razvija kroz dugi niz godina, može zahvaćati samo bio zubi ili sve. Obično je progresija bolesti u skladu s količinom zubnih naslaga odnosno manjkavom higijenom. Razvoju kroničnog parodontitisa mogu doprinijeti pušenje, bolesti krvožilnog sustava, dijabetes, lijekovi i genetska sklonost.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter