Blog/32

5 razloga zbog kojih je iznimno važno pravilno sažvakati hranu

5 razloga zbog kojih je iznimno važno pravilno sažvakati hranu

Možda ste upravo prije čitanja ovog teksta završili s doručkom, ručkom ili večerom. Nadamo se da ste uživali u obroku, ali i dobro sažvakali hranu. Žvakanje hrane je radnja o kojoj ne razmišljamo previše, točnije radimo je instinktivno. Iz tog razloga se često događa da čim komad hrane uđe u usta, brzinski je sažvačemo i progutamo. Tome dodatno pridonosi i ubrzan stil života te često jedemo u žurbi, na poslu, doma ili čak hodajući ulicom. To nam onemogućuje da uživamo u hrani, ali isto tako nije ni zdravo. U ovom tekstu nastojat ćemo vam ukratko pojasniti zašto je to tako.

Proces žvakanja je iznimno važan i ujedno prvi korak u probavnom procesu. Način žvakanja, uključujući i to koliko dugo žvačete, može značajno utjecati na vaše zdravlje. Postoji nekoliko razloga zašto je iznimno važno pravilno i polako žvakati hranu.

Lakša zadržavanje hranjivih tvari i energije iz hrane

Žvakanje pretvara hranu iz velikih čestica u manje čestice koje se lakše probavljaju. To također olakšava crijevima da apsorbiraju hranjive tvari iz čestica hrane. Ujedno se sprječava da tvari iz nepravilno probavljene hrane ukaze u krvotok i uzrokuje štetne učinke na vaše zdravlje.

Istraživanje predstavljeno na Institutu za prehrambenu tehnologiju 2013. godine pokazalo je da kada su sudionici istraživanja sažvakali bademe u što sitnije čestice, apsorpcija hranjivih tvari je bila bolja i brža. Kod onih koji su manje žvakali, veće čestice su prolazile kroz tijelo, a istodobno pružale izvor energije bakterijama i gljivicama za vrijeme probavljanja. Profesor Sveučilišta Purdue dr. Richard Mattes pojasnio je:

"Veličina čestice hrane utječe na bioraspoloživost energije hrane koja se konzumira. Što više žvačete, to je manje izgubljeno, a više se zadržava u tijelu. "

Održavanje zdrave tjelesne težine

Što duže žvačete, to će vam više vremena trebati da završite svoj obrok, a istraživanja također pokazuje da vam sporija konzumacija hrane može pomoći da jedete manje, čime možete spriječiti debljanje ili čak izgubiti na tjelesnoj težini. Na primjer, žvakanje hrane dvaput duže od onoga koliko dugo inače jedete može smanjiti veličinu porcije koju ćete pojesti, a što ujedno smanjuje ukupnu kaloričnost vašeg obroka.

Potrebno je određeno vrijeme (obično oko 20 minuta) da vaš mozak signalizira želucu da ste puni. To je potvrđeno i jednom znanstvenom studijom koja je pokazala da su ljudi zabilježili veći osjećaj sitosti kada su jeli polako. Također su završili svoj obrok konzumirajući oko 10 posto manje kalorija kad su jeli sporije, za razliku od kada su žurili.

Hrana je izloženija djelovanju vaše sline

Slina sadrži probavne enzime, tako što ćete više žvakati to će probavni enzimi više djelovati na hranu koju konzumirati i odraditi dio prerade prije nego ona stigne u želudac i crijeva. To će olakšati probavu u trbuhu i tankom crijevu. Jedan od enzima u slini je jezična lipaza, enzim koji pomaže razbiti masti na manje molekule. Slina također podmazuje hranu pa ona lakše prolazi kroz jednjak.

Lakše probavljanje

Kao što smo već spomenuli, žvakanje pretvara hranu na manje dijelove i time olakšava probavu. Probavljanje hrane je zapravo jedan od najzahtjevnijih procesa u našem tijelu te zahtijeva veliku količinu energije, osobito ako je riječ o nepravilno sažvakanoj hrani.

Kada velike čestice nepravilno sažvakane hrane uđu u želudac, ona neće biti dovoljno prerađena i kao takva ući u vaša crijeva. Tamo će na nju početi djelovati bakterije, a hrana će se početi raspadati u najsitnije komade, potencijalno dovodeći do plinova i nadutosti, zatvora, bolova u trbuhu, grčeva i drugih probavnih problema.

Korisno je za vaše zube

Kada žvačete, kosti usne šupljine, u kojima se nalaze zubi, provode svojevrsnu 'vježbu' te im to pomaže da ostanu snažne. Slina koja se proizvodi tijekom žvakanja također je korisna, pomažući čišćenju čestica hrane iz usta i stvaranju zaštitnog sloja protiv bakterija. To pak može smanjiti nakupljanja plaka i spriječiti propadanje zubi.

I za kraj, ne zaboravite da ćete uz sporije žvakanje i odvajanje dovoljno vremena za obrok, puno više uživati u okusu hrane koju konzumirati i u svakom zalogaju. Isto tako, jedan od problema koji uzrokuje neodgovarajuće žvakanje je nedostatak zuba pa je možda pravo vrijeme da razmislite o rješavanju tog zdravstvenog problema.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter