Blog/03

7 loših navika koje uništavaju vaše zube

7 loših navika koje uništavaju vaše zube

Obratite pažnju na navike koje su kod mnogih dio svakodnevne rutine, a mogu se negativno odraziti na estetiku i funkcionalnost vašeg osmijeha.

 1. Pranje zubi odmah nakon jela
  Sigurno ste puno puta čuli da zube treba prati poslije svakog jela. Međutim to nije uvijek točno, barem ne kada se na jelovniku nađe kisela hrana. Ukoliko ste svoju salatu začinili vinskim octom ili se zasladili jabukom, trebate pričekati barem pola sata kako bi kalcij iz sline demineralizirao osjetljiva područja vaše usne šupljine.
 2. Korištenje zubi kao alata
  Pacijenti često zaborave da su zubi prvenstveno namijenjeni žvakanju pa ih tako redovito koriste umjesto nožica, otvarača, noktarica i sl. Svaka takva radnja je preagresivna za vaše zube i pored oštećenja cakline nerijetko dovodi do otkrhnuća zuba. Potrudite se da te loše navike zamijenite većom brigom o vašim zubima.
 3. Konzumiranje gaziranih napitaka
  Osim što sadrže velike količine šećera i samim time imaju negativan utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, gazirana pića ostavljaju neželjene posljedice i na vaš osmijeh. Uvelike povećavaju mogućnost nastanka karijesa i svojim kemijskim sastavom utječu na slabljenje cakline. Ponekad si možete dozvoliti uživanje u gaziranim sokovima, ali biste svakako trebali pripaziti da oni ne budu dio vaše svakodnevnice.
 4. Pušenje
  Ako vam još uvijek manjka razloga za prestanak pušenja, probajte na popis uvrstiti i osmijeh. Cigareta ne narušava samo estetiku vaših zubi već može i ozbiljno ugroziti vaše oralno zdravlje. Uživanje u ovom poroku rezultirat će žutim zubima i lošim zadahom, ali i razvojem bakterija i toksina koji pogoduju nastanku karijesa, upalnih procesa i bolesti desni.
 5. Korištenje dotrajalih i neadekvatnih četkica
  Vodite računa o tome da vaša četkica ne bude starija od 3 mjeseca, a po potrebi je zamijenite i ranije. Ukoliko ste primijetili znakove dotrajalosti poput 'rascvjetalosti', vrijeme je da je promijenite. Posebnu pažnju obratite mekoći četkice i pravilnoj tehnici četkanja.
 6. Nekorištenje zubnog konca
  Redovito i pravilno održavanje higijene zubi je od presudne važnosti za vaše oralno zdravlje. Međutim, brigu o oralnoj higijeni ne bi trebali ograničiti samo na pranje zubi. Četkica ne može doprijeti do svih površina zuba na kojima taloži plak. Tijesne prostore između zubi najučinkovitije ćete očistiti korištenjem zubnog konca i na taj način osigurati besprijekornu čistoću svojih zubi.
 7. Kava
  Mnogima je teško zamisliti početak dana bez ovog napitka, ali treba voditi računa kakve posljedice kava ostavlja na vaše zube. Konzumiranje kofeina uzrokuje tamne naslage na zubima i značajno narušava estetiku osmijeha. Trudite se da ograničite konzumaciju ovog napitka na jednom dnevno i po mogućnosti u roku od sat vremena nakon konzumiranja operite zube. Ukoliko niste u mogućnosti, posegnite za žvakaćom gumom koja pojačava izlučivanje sline zadužene za prirodno čišćenje usne šupljine. Najgore što možete napraviti je da tijekom cijelog dana pijete kavu, čime kontinuirano stvarate naslage plaka na vašim zubima.

Pretplatite se na naš newsletter