Blog/29

Disanje kroz usta utječe na propadanje zubi

Disanje kroz usta utječe na propadanje zubi

Kod mnogih se nepravilan način disanja javlja za vrijeme prehlade ili zbog alergija, respiratornih infekcija, uvećanih krajnika, polipa u nosu i sličnih zdravstvenih problema. No, postoje i osobe kod kojih je problem s disanjem dugoročan pa je disanje na usta kronično. Moguće da je riječ o abnormalnostima u anatomskoj strukturi dišnih puteva ili ozbiljnijem respiratornom problemu.

Ako primijetite da je problem kroničan svakako potražite savjet svog liječnika kako bi riješili uzrok, ali i posljedice disanja na usta. Naime, disanje na usta može izazvati probleme pri spavanju, srčane tegobe, ali i narušiti oralno zdravlje. Znanstvene studije su pokazale da disanje na usta može izazvati poremećaj spavanja i prekid u disanju.

Nepravilno disanje štetno kao i konzumacija gaziranih pića

Ujedno je znanstveno dokazano kako spavanje otvorenih usta oštećuje zube jednako kao i gazirana pića prije odlaska na spavanje. Disanje na usta isušuje sluznicu usne šupljine te tako sprječava zaštitni učinak sline. Ona prije svega ima četiri najvažnija pozitivna učinka na zdravlje zubi. Prvi je ispiranja cakline i stvaranja zštitnog omotača preko zubi (pelikula). Drugi je taj da slina ispire komadiće hrane koji su ostali nakon jela. Treće su minerali koje slina pruža zubima. Četvrti učinak je onaj koji slina ima u borbi protiv bakterija.

Disanje na usta smanjuje razinu pH-a

Kako se pri disanju na usta slina isušuje, a razina kiseline tijekom noći poveća, započinje erozija i propadanje zuba. U normalnim uvjetima razina pH u ustima je neutralna, oko 7.7. Ali spavanje otvorenih usta smanjuje pH na blago kiselo, na otprilike 6.6, stoji u studiji objavljenoj u Journal of Oral Rehabilitation. Kod nekih ljudi, pogotovo onih s gastritisom, razina pH zna pasti na 3.6. Kao što smo već naveli, iz tog razloga niže vrijednosti od prosječne izazivaju eroziju zubne cakline slično kao gazirana pića prije spavanja.

Kako ćete otkriti dišete li na usta dok spavate?

Problem disanja na usta lako je uočiti dok ste budni i imate određenih zdravstvenih problema poput alergija, prehlada i sličnog. No, kako znati dišete li na usta u snu. I tu će vam pomoći slina, odnosno određene indikacije njenog smanjenja tijekom spavanja. Sve što smanjuje količinu sline pa tako i disanje na usta, stimulira rast anaerobnih bakterija. Zbog toga je ujutro je poslije spavanja čest zadah zbog smanjenog lučenja sline noću. Kako slina sadrži kisik, što su suša usta i gušća slina, manje je ispiranja i više bakterija. Imate li ljepljiv okus u ustima kad se probudite, također je moguće da u snu dišete kroz usta.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter