Blog/39

Djeluju li zaista paste za zube s posebnom namjenom?

Djeluju li zaista paste za zube s posebnom namjenom?

Zubne paste su neizostavan dio higijene i očuvanja zdravlja zubi. Pomažu ukloniti naslage na zubima uzrokovane ostacima hrane. Osim onih standardnih, tijekom godina se na tržištu pojavljuje sve više i više zubnih pasti za koje proizvođači tvrde da pomažu kod određenih problema – primjerice kod preosjetljivosti zubi i desni te zubne erozije. Smatra se da takve paste imaju pozitivne učinke na gingivu, ogoljele i bolne zubne vratove ili osjetljive zube.


Zašto su zubi i desni osjetljivi?

Kod zdravih zubi sloj zubne cakline štiti krune zuba. Ispod linije desni odnosno gingive nalazi se sloj koji se zove cement zuba čiji je zadatak štititi korijen zuba, Ispod cakline i zubnog cementa nalazi se dentin. Dentin je  rjeđi je od cakline i cementa, a sadrži tisuće malih tubula - malih šupljih cjevčica i kanala. Kada dentin, cement ili caklina počinju gubiti svoja zaštitna svojstva, hrana i piće te zrak prolaze direktno do živčanih završetaka skrivenih ispod desni. Takve zube zovemo preosjetljivima te će pacijenti u tom slučaju vrlo često izabrati posebnu pastu nekog od proizvođača.


Istraživanja o učinkovitosti pasta s posebnom namjenom

Međutim, u jednoj studiji su istraživači otkrili da od devet analiziranih zubnih pasti nijedna nije pomogla ublažiti gubitak površine cakline, što je jedan od ključnih čimbenika pri pojavi preosjetljivosti dentina.

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu u Bernu u Švicarskoj u suradnji s kolegama iz Brazila. Istraživači su testirali osam pasta za zube, a na kojima je deklarirano da pomažu kod preosjetljivosti zubi i štite caklinu zuba te jednu kontrolnu, odnosno običnu pastu za zube. Riječ je o pastama dostupnim u ljekarnama u Brazilu i Europi.

'Istraživanja su pokazala da kada dentin gubi zaštitna svojstva nastaje preosjetljivost, a erozija cakline je jedan od uzroka izloženosti unutrašnjosti zuba vanjskom utjecaju. Zbog toga smo u našem istraživanju analizirali zubne paste koje su klasificirane kao nježne za caklinu i / ili posebno namijenjene za osjetljive zube i desni', rekla je glavna autorica studije dr. Samira Helena João-Souza, s Odjela za restaurativnu stomatologiju Sveučilišta São Paulo u Brazilu.

Rezultati istraživanja

U svrhu simuliranja utjecaja zubnih pasta na caklinu za četkanje jednom dnevno tijekom pet uzastopnih dana istraživači su koristili ljudske kutnjake koji su bili darovani za znanstveno istraživanje, umjetnu sline i automatski stroj za četkanje. Analiza se sastojala od vaganja abrazivnih čestica koje se nalaze u zubnim pastama, mjerenja njihove veličine i testiranja lakoće s kojom se zubna pasta pomiješa s umjetnom slinom kako bi se mogla širiti na površinu zuba.

Prema rezultatima, sve analizirane zubne paste uzrokovale su progresivni gubitak površine zuba u petodnevnom razdoblju. 'Nijedna od njih nije bio bolji od ostalih. Indikacije ovise o svakom slučaju. Istraživanje je pokazalo da neke zubne paste uzrokuju manji gubitak površine od drugih, ali sve su gotovo identične kao i kontrolna pasta za zube bez posebne namjene. Statistički su sve paste slične, uz male brojčane razlike', rekla je koautorica znanstvenog članaka dr. Ana Cecília Corrêa Aranha.

Autori studije naglasili su da ove zubne paste koje imaju određenu funkciju treba koristiti kao dopunu, ali ne kao rješenje problema. Kod preosjetljivih zubi potreban je sveobuhvatni pristup: liječenje koje je propisao stomatolog, upotreba odgovarajuće pasta za zube i promjena načina života.


Navedeno istraživanje objavljeno je 20. prosinca 2017. u časopisu Scientific Reports.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter