Blog/15

Dodaci prehrani i namirnice za očuvanje zdravlja zubi

Dodaci prehrani i namirnice za očuvanje zdravlja zubi

Uravnotežena prehrana i konzumacija određenih namirnica mogu u velikoj mjeri spriječiti nastanak karijesa i doprinijeti ljepšem osmijehu.

Namirnice koje masiraju desni

Kako se u današnje vrijeme sve češće konzumiraju kuhane i pečene namirnice, hrana se sve manje žvače. Nažalost, to također ima utjecaj na zdravlje zuba i desni. Konzumacija čvrstih namirnica utječe na mišiće vilice, te potiču žvakanje i lučenje sline. Slina je iznimno važna jer štiti zube i smanjuje kiselost u ustima.

Mrkva, celer i jabuka zahtijevaju žvakanje, masiraju desni i čiste prostor između zuba. Mrkva ujedno neutralizira bakterije u ustima. Iako možda izbjegavate luk zbog mirisa, pokušajte ga uvrstiti u svoj jelovnik jer neutralizira djelovanje bakterija. S druge strane, peršin će vam osvježiti dah. Naranče i ananas ne masiraju desni, ali povećavaju lučenje sline koja ispire hranu i sprečavaju nastanak mrlja na zubima.

Dobra vijest za sve ljubitelje sira

Iako mnoge namirnice utječu negativno na kiselost u ustima, sir nije jedna od njih. Sir, kao i drugi mliječni proizvodi smanjuje kiselost u ustima i neutralizira štetno djelovanje nekih namirnica. Upravo zbog toga ga je pametno jesti na kraju obroka ili u kombinaciji s hranom bogatom fermentabilnim ugljikohidratima (škrobom i šećerima). Sir obiluje kalcijem i fosforom tako pojačava zaštitno djelovanje sline. Zanimljivo je da kada se banana doda žitaricama s mlijekom ili krekeri jedu sa sirom imaju znatno manji potencijal stvaranja karijesa, nego kada se banane ili krekeri jedu sami.

Minerali i vitamini

Kalcij ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja zubi jer sudjeluje u sintezi bjelančevina. Prema istraživanju koje su objavili znanstvenici iz Ženeve pokazalo se kako uzimanje kalcija u trudnoći pogoduje boljem zdravlju zubi kod djece. Stomatološkim pregledom oko 200 dvanaestogodišnjaka otkriveno je kako čak 87 posto djece čije majke nisu uzimale kalcij u trudnoći, ima barem jedan pokvareni ili popravljeni zub ili im nedostaje neki zub. S druge strane, uzimanje kalcija u obliku dodatka prehrani u trudnoći smanjuje rizik od razvitka karijesa kod djece i to za 27 posto.

Vitamin C pak sprječava rast bakterija i djeluje na obnavljanje desni koje krvare. Stoga odgovarajući unos tog vitamina smanjuje rizik od periodontitisa. Vitamin D također ima protuupalno djelovanje i smanjuje rizik od periodontitisa. Uz to, dovoljne količine vitamina D su ključne za apsorpciju kalcija u organizam.

Koenzim Q10 važan za zube jednako kao i za kožu

Osim navedenih vitamina i minerala, za zdravlje zubi i desni važan je i Koenzim Q10. Iako se najčešće spominje kada je riječ o starenju kože, izuzetno je važan za sve biološke procese u organizmu. Tako su klinička ispitivanja potvrdila povezanost između Koenzima Q10 i bolesti desni. Maksimalnu koncentraciju koenzima imamo s 22 - 23 godine. Međutim, nakon 35 - 40 godine njegova se proizvodnja u organizmu smanjuje zbog oslabljene funkcije jetre, a njegov nedostatak vidljiv je kod osoba s parodontitisom i gingivitisom.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter