Blog/16

Imaju li afte veze s upalom zubnog mesa i zašto nastaju?

Imaju li afte veze s upalom zubnog mesa i zašto nastaju?

Nije rijetkost da se s upalom zubnog mesa u ustima pojave i afte. No, svakako treba razlikovati afte i upalu zubnog mesa.

Što su afte i gdje se javljaju?

Riječ je o ranicama u ustima, koje su nerijetko bolne i najčešće se javljaju na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Kod nekih se osoba mogu pojavljivati češće, a peckanje može biti prvi znak njihove pojave.

Ovisno o mjestu na kojem su nastale, postavlja se i njihova dijagnoza. Afte se razlikuju od herpesa po tom što ne nikada ne javljaju na koži te zubnom mesu i nepcu. Ujedno, afte nisu klasična autoimuna bolest jer imaju sklonost spontanog nastanka, ali i nestanka.

Koji su mogući uzroci nastanka?

Istraživanja provedena u Velikoj Britaniji su pokazala da se u više od 20 posto slučajeva afte javljaju kod nedostataka vitamina – prije svega vitamina C i B12. Ujedno je otkriveno kako nedostatak folne kiseline i željeza u krvi također mogu utjecati na pojavu afti. Često ih se povezuje i s problemima probavnog sustava, a u tom slučaju se javljaju kao jedan od simptoma bolesti gastrointestinalnog trakta.

Osim zdravstvenog stanja, na njihovoj pojavi mogu pogodovati određeni dentalni problemi ili hrana, a kao što su:

• proteze
• oštri ispuni
• oštri dijelovi zuba
• metalne bravice na ortodontskim aparatićima
• pretvrda četkica
• ljuta hrana
• vruća hrana

Zato što se afte često javljaju u drugoj polovici menstrualnog ciklusa i u trudnoći, njihova pojava se povezuje i s djelovanjem ženskih hormona. I na kraju, emocionalni stres također može uzrokovati nastanak afti jer vrlo često on uzrokuje pad imuniteta.

Kako prepoznati afte?

Osim mjesta na kojem nastaju, potrebno je promotriti njihovu veličinu i boju. Izgledaju poput prištića koji postepeno raste, a mogu biti žuto-sive boje s upaljenim, crvenim područjem oko njih. Dakle, tu nije riječ o gingivitisu. Postoje tri oblika, a prve su male, bijele lezije na koži koje traju tjedan do dva. Druge su velike koje traju i do mjesec i pol dana. Zadnje nalikuju herpesu, ali virus herpes simplex ne uzrokuje afte. Riječ je o aftama pod nazivom Herpetiformne afte i traju tjedan do dva.

Kako si olakšati?

Iako još uvijek nije točno razjašnjeno što točno uzrokuje afte, postoje ranije navedeni mogući razlozi nastanka. Stoga se u slučaju čestog pojavljivanja treba razmisliti o dodacima prehrani s vitaminom C, B12, folnom kiselinom i željezom. Naravno da je najvažnije raznovrsno i uravnoteženo se hraniti.

Kada je riječ o oralnoj higijeni, svakako se preporučuju mekše četkice. Nije ni potrebno naglašavati kako je redovno pranje i četkanje zubi iznimno važno.

Potrebno je izbjegavati jako ljutu hranu, prženu hranu, tvrdu koricu kruha, grickalice i slatkiše. Nisu poželjna ni gazirana pića, vruća hrana i jako kisela pića i hrana.

Kada je riječ o samom liječenju, preporučuje se afte njegovati s čajem od kadulje. Čaj je potrebno grgljati, a nije preporučljivo gutati jer je prejak za želudac. Neven i propolis također imaju blagotvoran učinak na ovu vrstu upale.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter