Blog/06

Kako pravilno upotrijebiti zubni konac i koji je najbolji?

Kako pravilno upotrijebiti zubni konac i koji je najbolji?

Za održavanje čistoće i zdravlja zubiju, uz korištenje četkice za zube potrebno je prostor između zubiju čistiti zubnim koncem. Naime, tijesne prostore između zubiju nije moguće zahvatiti četkicom. Stoga se jedino uz korištenje zubnog konca ili interdentalne četkice može spriječiti nakupljanje plaka i ukloniti ostatke hrane koji su uzročnici lošeg zadaha i stvaranja karijesa.


Što je zubni plak?

Zubni plak čine mekane naslage na zubima koje se sastoje od bakterija i toksina. Te naslage omogućuju preživljavanje i razmnožavanje mnogim vrstama bakterija koje uzrokuju oštećenja zubnog tkiva i parodonta. Zubni plak svoj razvoj počinje kao pelikula – tanki sloj ljepljivih glikoproteina koji se iz sline talože na površinu zuba. Četkanjem zubiju uklanjaju se pelikule na vanjskom dijelu zuba, a zubnim koncem se čisti prostor između zubiju. Stoga, korištenje zubnog konca treba biti dio svakodnevne higijene, a ne samo u slučaju da nam nešto 'zapne' među zubima. Kako bi shvatili koliko je važno čistiti zube koncem, bilo bi dobro spomenuti činjenicu kako je mekanim naslagama potrebno otprilike 24 do 72 sata da se pretvore u kamenac.


Kako odabrati zubni konac?

Osim standardnog zubnog konca, postoji još nekoliko različitih vrsta poput navoštenog konca, konca tankih niti, konca za osjetljive desni, zubnog konca s okusima i drugih. Navošteni konac se lakše uvodi između zuba, a idealan je za primjerice međuprostor prednjih zuba. Naime, konac se preporučuje za prednje zube i to od trojke do trojke, a za interdentalne prostore oko kutnjaka i premolara je ipak bolja interdentalna četkica. Osim što se navošteni konac lakše uvodi među zube, puno lakše klizi prilikom čišćenja. Zubni konac za osjetljive zube i desni obično se preporučuje za čišćenje zubiju u slučaju upaljenog zubnog mesa, u slučaju šireg razmaka među zubima i kod proteza, implantata te aparatića za zube. Stoga je najlakše odabrati onaj konac s kojim će biti lakše rukovati te koji će omogućiti što jednostavnije dopiranje do zubnog međuprostora.


Kako očistiti zube koncem?

Za početak je potrebno uzeti zubni konac dužine 45 do 60 cm i omotati jedan kraj konca oko palca desne ruke, a drugi kraj konca oko lijevog palca. Konac se zatim napne tako da se kažiprst primakne koncu omotanom oko palca. Napetim dijelom konca se prolazi između svakog međuprostora zubiju. Potrebno je prvo očistiti zube gornje pa zatim donje čeljusti. Konac se gura u međuprostor zuba povlačeći od naprijed prema nazad. U trenutku kada zubni konac uđe do zubnog mesa, potrebno ga je saviti kako bi bio ispod desni. Nakon toga se nježnim pokretima konac povlači gore dolje. Pri čišćenju svih zubiju možda neće biti dovoljan jedan konac jer bi za svaki zaseban međuprostor trebalo iskoristiti neupotrebljeni dio konca.


Što ako desni krvare?

U slučaju da desni prilikom čišćenja zubnim koncem krvare, to ne znači da je došlo do oštećenja zubnog mesa zbog korištenja konca. Moguće da je došlo do jačeg nakupljanja plaka ili čak da je nastupio gingivitis, odnosno upala zubnog mesa. Čišćenje zubnim koncem svakako treba i dalje provoditi, ali ako se krvarenje nastavi i kroz par dana svakako treba posjetiti stomatologa kako bi se otkrio točan uzrok krvarenja.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter