Blog/10

Kako odabrati četkicu za zube i treba li uvijek biti mekana?

Kako odabrati četkicu za zube i treba li uvijek biti mekana?

Pri odabiru četkice za zube potrebno je obratiti pozornost na nekoliko karakteristika kao što su vrsta vlakna i veličina glave. Kada je riječ o vlaknima, prije svega se misli na njihovu mekoću, odnosno jesu li ona tvrda, meka ili jako meka. Često različiti brendovi imaju svoje posebne nazive za vrstu vlakana.


Kako odabrati najbolju četkicu za zube?

Prvo je potrebno odlučiti je li vam klasična četkica prihvatljiva ili iz nekog razloga želite električnu ili čak ultrazvučnu četkicu. Bez obzira koju od te tri vrste odaberete, poželjno je da četkica ima malu glavu kako bi mogli lakše dosegnuti sve površine na svim zubima, a i manja glava četkice omogućit će da njome lakše rukujete. Uz to je također važno da je sam vrh četkice barem malo zaobljen.


U kojem slučaju odabrati četkicu s mekim vlaknima?

Uglavnom se daje prednost četkicama s mekim vlaknima, a mnogi proizvođači ih dodatno klasificiraju kao soft, supersoft i ultrasoft. Razlog je taj što tvrda vlakna četkice u kombinaciji s grubim četkanjem mogu uzrokovati povlačenje zubnog mesa. Naime, osobe koje koriste četkice s tvrdim vlaknima vrlo često pri četkanju stvaraju preveliki pritisak te zube četkaju naprijed – natrag umjesto malim, kružnim pokretima.

Tako se stvaraju svojevrsne mikrotraume zubnog mesa, a koje nakon nekog vremena mogu dovesti do povlačenja zubnog mesa i bolnih zubnih vratova. Stoga kako bi se izbjegla oštećenja, preporučuju se četkice s mekanim i tankim vlaknima.


Je li važno koliko vlakana četkica ima?

U svakom slučaju je bolje da četkica ima što veći broj vlakana, a već je na prvi pogled vidljivo koliko je gusta. Iako se na tržištu nalaze različite vrste četkica za zube, veću učinkovitost imat će one čija su sva vlakna iste dužine.


Koja je razlika između obične i ultrazvučne četkice?

Ultrazvučna četkica je zapravo posve novi način održavanja higijene zuba i zubnog mesa, a za razliku od obične četkice riječ je o čišćenju zubi bez četkanja i trenja. Kao što joj i sam naziv govori, ultrazvučna četkica generira ultrazvučne impulse preko patentiranog ultrazvučnog mikročipa koji je ugrađen u samu glavu četkice. Smatra se kako ultrazvučna četkica puno bolje od obične uklanja plak i bakterije sa teško dostupnih mjesta, a zbog toga se i preporučuje kod upaljenih desni i implantanata.


Kada je vrijeme za prvu četkicu i koliko često ih je potrebno mijenjati?

Kako bi dijete shvatilo važnost pranja zubi, već s godinu dana treba polako stvarati naviku da se zubi četkaju ujutro i navečer. Prva dječja četkica prije svega mora biti nježna i mekana, a pasta za zube u tom periodu još uvijek nije potrebna. Kako kod djece, tako i kod odraslih, četkicu za zube bi trebalo mijenjati svaka tri do četiri mjeseca, ali i ranije ako su vlakna na četkici istrošena.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter