Blog/30

Mrlje na zubima – zbog čega nastaju i kako se mogu ukloniti?

Mrlje na zubima – zbog čega nastaju i kako se mogu ukloniti?

Zubi mogu promijeniti boju iz nekoliko razloga, a najčešće je riječ o mrljama žućkaste boje. Kod nekih pacijenata se pak mogu se uočiti bijele mrlje na zubima ili čak crne naslage u obliku vjenčića.

Što utječe na promjenu boje zuba?

Jedan od razloga takvih promjena je taj da se s godinama u našim zubima odlaže sve više dentina koji daje boju zubima, a sve deblji sloj dentina ispod praktički prozirne cakline uzrokuje promjenu u boji. Osim toga i genetika igra svoju ulogu.

Drugi razlog su životne navike i prehrana, Naime, kako se sve više konzumiraju obojena pića poput kave, čaja, vina i gaziranih sokova, oni utječu na promjenu boje. Osim što svakodnevno ispijanje kave i čajeva mogu ostaviti mrlje na zubima, ovi napici ih čine više ljepljivima te to ujedno znači da će se na zubima puno lakše nakupljati ostaci hrane i stvarati plak. Ne smijemo zaboraviti ni na duhan koji također na zubima ostavlja mrlje.

Treći razlog gubitka bjeline je loše izliječen endodontski tretiran zub. Zapravo kod većine liječenih zuba postoji tendencija da s vremenom potamne. Riječ je o tome da taj zub putem krvotoka više nema opskrbu hranjivih sastojaka u pulpu zuba. I na kraju, spomenimo obojenja zuba koje nastaju zbog korištenja pojedinih antibiotika ili uslijed odumiranja živca unutar zuba.

Žuti zubi

Boja zubi se razlikuje od osobe do osobe, a postoji najmanje 16 nijansi bijele boje zubi koje se kreću od sasvim bijele, preko žućkaste do sivkaste. Kao što smo spomenuli, zubna caklina je gotova prozirna, a deblji sloj dentina ispod cakline uzrokuje vidljivu promjenu u boji zuba. Osim što određeni ljudi genetski nasljeđuju tamniju boju zubi, s godinama u našim zubima odlaže sve više dentina koji uzrokuje promjene u boji. S druge strane, određena hrana i pića s vremenom mogu oslabiti caklinu. Kako caklina slabi, tako se otkriva žuti dentin koji se nalazi točno ispod nje. Zubi više nisu blistavo bijeli nego postaju žućkaste boje.

Bijele mrlje na zubima

Bijele mrljice ili točkice po zubima su također povezane s određenim procesima koji se događaju unutar zubne cakline. Prvenstveno su posljedica nakupljanja velike količine fluora na mjestima unutar zubne cakline ili su posljedica gubitka minerala iz strukture cakline. Smanjena mineralizacija zuba pak može biti uzrokovana nizom čimbenika. Neki od njih su suhoća usta ili točnije manjak sline koji onemogućuje regulaciju pH u ustima te tako pogoduje bakterijama. Zatim visoka kiselost u ustima, a kojoj osim određenih želučanih problema može doprinijeti i konzumiranja napitaka s velikom koncentracijom kiselina poput gaziranih sokova. Mogući razlog gubitka minerala je i dugotrajna primjena traka za izbjeljivanje zuba.

Na mliječnim zubima bijele mrlje su najčešće uz zubno meso, a predstavljaju početni karijes. Tada je promjena na zubima vidljiva kao bijela 'kredasta' promjena na površini zuba. Nastaje kao posljedica djelovanja kiselina koje stvaraju bakterije hraneći se ugljikohidratima. Stoga je nužno održavati pravilnu i redovitu oralnu higijenu zubića.

Crne mrlje na zubima

Sive ili crne naslage nisu isto što i točkice koje se pojavljuju u slučaju razvoja karijesa. Ovakve naslage se počinju stvarati u predjelu neposredno uz desni, a mogu se proširiti i na veći dio površine zuba. Prisutne su i s unutrašnje (jezične) i prednje strane. Teško ih je ukloniti s četkicom, pa su neophodna profesionalna čišćenja. Bez obzira na čišćenje, mogu se vratiti u različitom periodu. Smatra se da su takve naslage uzrokovane prisustvom posebnih vrsta bakterija iz roda Actinomyces koje stvaraju vodikov sulfid. Pojavi crnih naslaga može doprinijeti konzumacija hrane i napitaka bogatijih željezom, ali ni tu se ne smiju zanemariti sastav i količina sline u ustima.

Oralna higijena, profesionalno čišćenje i izbjeljivanje zubi

Kao što smo već spomenuli, pravilna oralna higijena je iznimno važna. No, uz redovito pranje i čišćenje zubi kod kuće, preporučuje se jednom godišnje ili ovisno o potrebi, kod stomatologa provesti i profesionalno mehaničko čišćenje kamenca i plaka na zubima. Ono podrazumijeva odstranjivanje zubnog kamenca i plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja zubi kod kuće.

Kako na promjenu boje zubi utječu mnogi ranije spomenuti razlozi, ponekad je potrebno provesti izbjeljivanje zubi, Kod nas su dostupni gelovi za izbjeljivanje koji u sebi sadrže optimalne količine vodikovog peroksida i ne uzrokuju preosjetljivost zuba. U DentA Centru koristimo isključivo visokokvalitetne gelove renomiranog proizvođača Zoom Philips, čija tehnologija izbjeljivanja jamči siguran i dugotrajan učinak. Zoom! je daleko najcjenjeniji sustav za izbjeljivanje zubi u Americi.

Tehnika Zoom lampe pod specijalnim svjetlosnim spektrom aktivira hidrogen i oslobađa kisik koji prodire u slojeve cakline i dentina te ih izbjeljuje. Postupak je bezbolan, ne oštećuje caklinu i traje otprilike 45 minuta. Prethodno se očiste naslage kamenca ako postoje ili se samo ispoliraju zubi kako bi gel bio u što boljem kontaktu sa zubom.

Učinak izbjeljivanja uglavnom traje od godinu do dvije, ovisno o održavanju oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji izrazito obojenog jela i pića. Izbjeljivanje Zoom lampom je potpuno siguran i kontroliran način izbjeljivanja zubi. Preporučuje se svakome tko nije zadovoljan s bojom zubi. Potrebno je napomenuti kako se puno lakše izbjeljuje žuta nijansa zubi nego plavkasto siva.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter