Blog/38

Najčešće zablude o ugradnji dentalnih implantata

Najčešće zablude o ugradnji dentalnih implantata

Postoji nekoliko razloga zbog kojih su dentalni implantati najbolja opcija u slučaju nedostatka zubi. Osim prirodnijeg izgleda naspram drugim opcijama, oni su stabilniji, duže traju i ujedno nema potrebe za brušenjem zdravih zubi kao što je slučaj kod mostova. Implantati ujedno stimuliraju kost gdje je nekad bio zub, čime se izbjegava gubitak koštane mase i mogućnost promjena izgleda lica. Također, njihova prednost je da mogu trajati puno duže - možda čak i doživotno.

No, unatoč nizu prednosti mnogi pacijenti još uvijek dvoje jesu li implantati najbolji izbor. Najčešće je riječ o određenim zabludama o samom postupku ugradnje, ali i nemogućnostima ugradnje. Stoga otkrivamo najčešća kriva razmišljanja i zašto su pogrešna.


1. zabluda: Proces kirurške ugradnje implantata je izuzetno bolan

Ugradnja implantata nije bolan proces, već prilično kratkotrajan i vrlo kontroliran zahvat koji se izvodi uz lokalnu anesteziju. To omogućava potpuno odsustvo boli (analgeziju). Osim što se prije samog zahvata ugradnje pacijentu daje lokalna anestezija, zahvat se izvodi u svjesnoj sedaciji. Dakle,  pacijent je pri svijesti, ali u stanju polusna te je zbog toga postupak ugradnje ugodniji.
Sam zahvat jednog dentalnog implantata traje vrlo kratko, otprilike 15 minuta, a ovisi individualno o samom pacijentu. Nakon lokalne anestezije, otvara se sluznica tako da se napravi mali rez kojim se prikazuje kost. Zatim se postupkom  bušenja oblikuje mjesto za postavljanja implantata. Kost se natopi plazmom i zatim se u kost ugradi titanski vijak. Ugradnja implantata se uglavnom rješava pri jednom dolasku, a nakon pet do sedam dana mogu se vaditi šavovi. Postupak srastanja s kosti s implantatom traje dva do tri mjeseca te je on, kao i postupak ugradnje, bezbolan. Naravno, važno je držati se uputa prije i poslije postupka ugradnje. Sve to omogućava da implantacija i postoperativni oporavak ne budu bolni.

2. zabluda: Kod mene nije moguće ugraditi implantat i trebam protezu ili most

Vrlo su rijetke situacije u kojima nije moguće ugraditi implantat. Jedino u slučaju premalog horizontalnog razmaka između zubi nije moguća ugradnja. No, to su više izuzeci je te u svim ostalim slučajevima pronalazi odgovarajuće rješenje za ugradnju. Naime, ako postoje određeni nedostaci zbog kojih se implantant ne može odmah ugraditi pristupa se različitim postupcima unutar implantologije, a koje je u posljednjih nekoliko godina veoma napredovala. Tako će u određenim slučajevima možda biti potrebno prije ugradnje primijeniti kirurške tehnike nadogradnje kosti, podizanja dna sinusa, korištenje fibrinskih i drugih membrana  te uzimanja koštanih blokova. U svakom slučaju, uz napredne kirurške zahvate moguće je osigurati uvjete za ugradnju implantata i tamo gdje on prije nekoliko godina ne bi bio opcija.

3. zabludaImplantant mogu ugraditi ako mi nedostaje samo jedan zub

Naravno da dentalni implantant može poslužiti za nadoknadu jednog zuba, no poželjna je opcija i kod nedostatka više zubi. Naime, moguća je ugradnja dva ili više implantata, ovisno o nedostatku. Isto tako, implantant je odlično rješenje kod donje totalne proteze jer može poslužiti kao sredstvo za učvršćivanje iste pa pacijenti nemaju velikih problema s nošenjem. Drugim riječima, pruža se puno bolje i fiksno  rješenje kod nedostatka većeg broja zubi. Uz dentalne implantate mogućnosti protetske rehabilitacije su brojnije, a pruža se i mogućnost nadomještanja potpuno bezube čeljusti fiksnim protetskim radom, odnosno mostom.


4. zabluda: Moj organizam možda neće prihvatiti implantat

Već je spomenuto da su implantati izrađeni od titana, a malo je poznato da je on kao metal imunološki inertan. Titan se koristi zbog niza povoljnih svojstva, a kao što su visoka biokompatibilnost, otpornost na koroziju, niska toplinska vodljivost, tvrdoća, mala gustoća, mala težina, neutralan okus, dobra rendgenske vidljivost i prihvatljiva cijena. Također, do danas nije opažen nijedan slučaj sustavne ili lokalne, alergijske ili toksične reakcije na titan. Ujedno, korištenjem plazme bogate faktorima rasta, proces sraštavanja implantata je značajno poboljšan i uspješnost iznosi preko 99 posto.
Više od naprednom sustavu za dobivanje vlastite plazme koji koristimo u našoj ordinaciji saznajte ovdje.


5. zabluda: Ako mi ugrade implantat neću moć ići na magnetsku

Dakle, ovo je potpuno netočno. Naime, uz to što je titan izuzetno čvrst i lagan, ima i svojstvo nemagnetičnosti. Zbog svih ranije navedenih svojstva su svi materijali koji se trajno ugrađuju u organizam pa tako i implantati izrađeni od titana. Također, sva protetska suprastruktura koja zamjenjuje izgubljeni zub, izrađena je od metala koji su nemagentični.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter