Blog/08

Novi, blistav osmijeh uz keramičke ljuskice za zube

Novi, blistav osmijeh uz keramičke ljuskice za zube

Keramičke ljuskice se sve češće primjenjuju u modernoj stomatologiji i to kako bi se uz njih prikrili različiti nedostaci zubiju te tako osigurao privlačan osmijeh. One se postavljaju na prirodne zube, ali nikako ne mogu zamijeniti redovitu i dobru oralnu higijenu. Mogu se ugraditi na samo jedan zub ili na više njih, ovisno o situaciji, ali i željama pacijenta.


Keramičke ljuskice su postale zaštitni znak estetskog stomatološkog zahvata

Ljuskice ili veneers su estetski protetski nadomjestak koji savršeno spaja minimalno invazivnu stomatologiju (zubi se bruse minimalno) i estetsku stomatologiju (vrhunski estetski rezultati).

Mogli bi ih opisati kao tanke keramičke 'pločice' od 0,3-0,5 mm koje se lijepe na površinu zuba (caklinu) i time ispravljaju estetski nedostatci poput boje, veličine, oblika i/ili položaja zuba.


Osim u estetske svrhe, mogu poslužiti i u slučaju određenih zdravstvenih problema

Najčešće ih koristimo kod ispravljanja nepravilnog položaja zuba, zatim ako pacijent nije zadovoljan s bojom i/ili oblikom zuba i za prekrivanje diskoloracija na zubima. U tim situacijama ljuskicama možemo promijeniti ne samo boju postojećih zubi već i oblik te položaj. Tako osim što dobivamo ljepši osmijeh i vrhunski estetski rezultat možemo spriječiti neke zdravstvene probleme koje mogu uzrokovati neravni, istrošeni zubi poput karijesa, upale zubnog mesa ili čak puknuće prirodnog zuba .


Osim keramičkih, postoje i kompozitne ljuskice

Ljuskice se izrađuju uglavnom od keramike iako postoje i kompozitne ljuskice, no njihova je trajnost upitna zbog njihove sklonosti trošenju, diskoloracijama i rubnom pucanju.

Stoga su keramičke ljuskice bolja opcija, a omogućuju dugotrajniju i estetski kvalitetnije rješenje. Isto tako keramika kao materijal je bolji izbor jer zbog svoje neporoznosti sprečava nakupljanje plaka i time čuva zubno meso od moguće upale.


Niz prednosti ovog estetskog zahvata

Danas one predstavljaju restorativni estetski izbor u velikom broju slučajeva u kojima bi donedavno koristili klasične (potpune keramičke) krunice. Dakle, glavna prednost je minimalno brušenje zuba. Čak postoje i situacije gdje nije ni potrebno brusiti zub (riječ je o takozvanim non-prep ljuskama), a tada se zbog suvremenih načina cementiranja ljuskice jednostavno prilijepe na postojeće zube i tako ispravi određena nepravilnost u obliku ili položaju zuba.

Možemo ovdje naglasiti da postoji mogućnost izrade ljuskica putem CAD CAM uređaja pri čemu se otisak uzima intraoralnom kamerom, a posebnim programima virtualno konstruiramo budući izgled ljuskice koji se zatim glođe iz keramičkog bloka. Odlična stvar je što je to sve moguće odraditi dok pacijent sjedi na stolcu, a što je velika ušteda vremena jer se ljuskica dobije praktički u jednom posjetu ordinaciji.


Suvremena tehnologija olakšava izvedbu cijelog postupka

Prije samog zahvata potrebno je, kao i u svakom drugom slučaju, napraviti dobru dijagnostiku, odrediti što pacijent želi i koje su mogućnosti pojedinih terapijskih postupaka. U Denta Centru je omogućen individualna pristup svakom pacijentu, a postoji i mogućnost digitalnog dizajna osmijeha i budućih zubi na temelju fotografije pacijenta. Tako se olakšava komunikacija s pacijentom i saznaje što želi promijeniti te kako će to izgledati do najsitnijih detalja. U Denata Centru veliku ulogu ima i dentalni labos jer cijeli postupak zahtjeva njihovu veliku spretnost i iskustvo.

Brušenje zuba prije samog postavljanja ljuskica je bezbolno i minimalno invazivno, a što je i ključna stvar moderne stomatologije. Ljuskice se cementiraju na površinu zuba (caklinu) i nakon što se ukloni višak cementa pacijent ima novi, ljepši osmijeh.


Održavanje i trajanje keramičkih ljuskica

Održavanje se ne razlikuje od normalne higijene ostalih zubi. Kako je ranije spomenuto, kompozitne ljuskice su kraćeg vijeka trajanja radi poroznosti materijala. S druge strane keramičke ljuskice su dugotrajnije rješenje. Iako je teško govoriti o roku trajanja, neki naši pacijenti kojima su ljuskice ugrađene prije 10 godina još uvijek su jako zadovoljni svojim blistavim osmijehom.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter