Blog/13

Paste za zube s fluorom – korisne ili opasne?

Paste za zube s fluorom – korisne ili opasne?

U posljednje vrijeme se često pokreće rasprava o tome jesu li zubne paste s fluorom korisne ili štetne, a i naši pacijenti često postavljaju pitanja vezna uz tu temu. Potrebno je naglasiti kako je upotreba zubne paste u svakodnevnoj oralnoj higijeni iznimno važna, a na tržištu se nalazi veliki broj različitih proizvoda koji su najčešće osmišljeni s različitom namjenom. Stoga se na policama trgovina mogu naći paste koje su namijenjene osjetljivima zubima, paste za izbjeljivanje, paste namijenjene djeci i slično.

Uloga fluora u zubnim pastama

Fluor je mineral koji se od sredine prošlog stoljeća koristi u prevenciji karijesa na dva načina – topikalno (u pastama za zube i drugim proizvodima za oralnu higijenu koji se nanose lokalno na površinu zuba) te endogeno (kroz tablete, fluoridiranu vodu, sol i mlijeko). Iako se fluoridacije vode za piće u Hrvatskoj ne provodi, zabilježene su prirodno visoke koncentracija tog spoja u vodi za piće. Sam fluor kao element je vrlo toksičan te je riječ o plinu svijetlo žute ili zelenkaste boje sa specifičnim mirisom. Koristi se u industriji, rafinerijama i za obogaćivanje urana. Stoga su dopuštene količine fluora u zubnim pastama vrlo male, odnosno do 0,15 posto.

Dopuštena količina fluora u zubnim pastama

Zubne paste, sukladno hrvatskom Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje, smatraju se zdravstveno neispravnima ako sadrži štetne tvari iznad dopuštenih količina, u ovom slučaju fluorid. Naime, koncentracija fluora u pastama za zube obično se izražava u jedinici ppm (parts per milion) fluorida, a uvriježena koncentracija fluora iznosi oko 1450 ppm-a. Dječje paste imaju i manju koncentraciju do 0,01 posto ili 500 do 1000 ppm. Zbog toksičnosti fluora, preporučili bi da se zubne paste kod djece počnu koristiti onda kad dijete zna ispljunuti pastu za zube i na četkicu staviti malu količinu paste (kao zrno graška).

Na koji način fluorid sprječava razvoj zubnog karijesa?

Djelovanje fluorida u sprečavanju nastanka karijesa je takvo da blokira enzime u bakterijama koji se nalaze na površini zuba. Fluorid iz zubne paste se ugrađuje u zubnu caklinu, jačajući njenu otpornost na djelovanje kiselina iz plaka te time sprječava razvoj karijesa. Točnije rečeno, fluoridi zaustavljaju demineralizaciju koja predstavlja prvu fazu svakog karioznog procesa, potiču remineralizaciju već nastale kariozne lezije i zaustavljaju rast bakterija u plaku koje su odgovorne za razvoj kariozne lezije. Stoga je iznimno važno naglasiti topikalnu primjenu fluorida - površinsko nanošenje. Naime, ako u većim koncentracijama fluor uđe u organizam istim mehanizmom će djelovati i na naše enzime te je poznato da može dovest do oštećenja bubrega, djeci može omesti biološki razvoj, a dovodi se i u vezu sa smanjenim kvocijentom inteligencije.

Ne postoji primjer trovanja zubnom pastom, ali oprez je potreban

Ako se pravilno upotrebljava fluor je bezopasan i koristan u prevenciji karijesa, ali treba imati na umu da u većim dozama može biti štetan na opće zdravlje, ali i za zube. Naime, može dovesti do dentalne fluoroze, a koju opisujemo kao pjege na zubima ili "snijegom pokrivene zube". Nastaje zbog prevelikog unosa fluorida u organizam (sistemski) tijekom razvoja cakline, točnije kod djece do osam godina. Stoga, iako nije poznat neki primjer trovanja zubnom pastom, potrebno je biti posebno oprezan kod djece. Ujedno, ne postoje dokazi do fluor u zubnim pastama može zaštiti mliječne zube od karijesa, dakle primjena takvih zubnih pasta kod djece do 6. godine života nije ni učinkovita.

Za zubne paste s fluorom postoje i zamjenske zubne paste kojima je također namjena zaštita od karijesa, ali su znatno skuplje od onih s fluoridima. I za kraj, moramo naglasiti da mehaničkom čišćenju zubnog plaka četkicom i pastom nema alternative, a svaki lijek uz svoj korisni terapijski ili preventivni učinak može razviti i neželjene učinke pa je tako u ovom slučaju isto i s fluorom.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter