Blog/34

Potpuno prirodno pomlađivanje kože i bezbolni stomatološki tretmani uz PRGF®-Endoret®

Potpuno prirodno pomlađivanje kože i bezbolni stomatološki tretmani uz PRGF®-Endoret®

Sigurno ste već čuli o faktorima rasta koji pomažu  rastu i obnavljanju tkiva se, a nalaze se u vašoj krvnoj plazmi. No, kako nam oni mogu pomoći u liječenju i estetskim tretmanima? Odgovor na ovo pitanje ponovno su nam dali znanstvenici koji su osmislili tehnologiju koju vam danas predstavljamo.
Radi se o PRGF®-Endoret® ili Plasma Rich in Growth Factors - Endogeneus  regenerative technology,  naprednom sustavu za dobivanje vlastite plazme bogate trombocitima. Riječ je o jednom od najbolje istraženih i dokumentiranih procedura na svijetu s kliničkim podacima prikupljenim u više od 20 godina i potkrijepljenom s više od 70 znanstvenih radova. Navedena tehnologija primjenjuje se u stomatologiji, estetskoj medicini i dermatologiji, ali i u sportskoj medicini, ortopediji te oftalmologiji. Zbog niza prednosti, koristimo je i u DentA Centru pa ćemo vam  je ovim putem predstaviti i pobliže objasniti.


Što su zapravo faktori rasta i čemu služe?

Faktore rasta definiramo kao čimbenike koji stimuliraju mitotsku diobu stanica te posljedično rast i regeneraciju pojedinih organa ili cijelog organizma.Osim u stomatologiji,godinama se već koriste i u ranije navedenim granama medicine.

U području stomatologije, prije svega,pomažu procesu cijeljenja; primjerice nakon ekstrakcije zuba. Također omogućuju obnavljanje izgubljene koštane mase što ujedno stvaraju mogućnost da se sačuvaju zubi u situacijama u kojima je vađenje bilo jedino moguće rješenje. Kada je riječ o implantologiji, faktori rasta ubrzavaju proces osteointegracije tj. skraćuju vrijeme srastanja implantata s kosti, a mogu pomoći i pri zaustavljanju povlačenja zubnog mesa.

Kada je riječ o estetskoj medicini, faktori rasta pomlađuju i regeneriraju kožu. Utječu na razvoj novog kolagena, odnosno privlače druge molekule, posebice proteine koji potiču proces cijeljenja i pomlađivanja. Stoga osim na licu, primjena faktora rasta daje odlične rezultate i u pomlađivanja područja vrata, dekoltea i šaka. Uz poboljšavanje izgleda i kvalitete kože, smanjuju bore, ožiljke i proširene pore.

Jednostavnije rečeno, vaš organizam ima čudesan mehanizam obnove, ali mu je potrebna određena pomoć kako bi se potaknulo djelovanje faktora rasta te tako obnovile vaše kosti, koža te ubrzalo zacjeljivanje. Tu zadaću ispunjava PRGF®-Endoret® tehnologija, koja korištenjem vlastitih bioloških aktivnih stanica pacijenta, faktora rasta i fibrinskog biomaterijala, učinkovito stimulira  i ubrzava cijeljenje te regeneraciju tkiva.


Zašto primjena PRGF®-Endoret® tehnologije  ima tako veliki potencijal?

Potencijal ove tehnologije proizlazi iz globalnog efekta faktora rasta iz trombocita koji, između ostalog, uključuje VEGF, FGF, PDGF, TGF-B, EGF, IGF-I. i PRGF. Jedini je tretman koji ne uključuje leukocite pa su rezultati bolji, a nuspojave puno manje. Riječ je o 100-postotnoj biokompatibilnoj tehnologiji s izuzetnom sigurnošću i učinkovitosti  te je kao takva dio tretmana plazmom koji jedini ima licencu u EU za svako područje primjene.

Slikovito rečeno, kada nam se dogodi ozljeda naše tijelo šalje proteine iz plazme na ozlijeđeno područje. Ti isti proteini imaju biološku sposobnost stimulacije i ubrzanja regeneracije tkiva te stoga potiču proces koji pomaže u obnovi oštećenog tkiva. Uz pomoć PRGF®-Endoret®  tehnologije isti se proces može primijeniti i na kožu čak i ako na njoj nije došlo do direktne ozljede. Tretman u kojem se koristi ova tehnologija može pomoći u regeneraciji kože i smanjenju bora dodajući pravi kolagen i polako otpuštajući nutrijente i proteine. Time se smanjuje vrijeme starenja kože, a istovremeno popravljaju postojeća oštećenja kože uzrokovane starenjem, ultraljubičastim zrakama i drugim čimbenicima okoliša.

Kao što smo već spomenuli, PRGF®-Endoret® ne uključuje leukocite, a isti mogu uzrokovati upalu  pa su kod tretmana,koji ih sadrže učestaliji crvenilo i oteklina koji traju minimalno tri dana. PRGF®-Endoret® je prvi autologni tretman što znači da neće dovesti do neželjenih reakcija, jer se u postupku ne koriste nikakve strane tvari. Osim što je 100-posto siguran, daje i najbolje rezultate pri estetskim tretmanima jer se aktiviranjem regeneracije tkiva moguće oduprijeti degenerativnim promjenama koje se pojavljuju u koži nakon tridesete godine.


Provođenje samog tretmana

Sam tretman započinje vađenjem uzorka krvi pacijenta iz kojeg se posebnom centrifugom ekstrahira plazma te odvoji od bijelih i crvenih krvnih stanica. Zatim se ta ista plazma u kojoj se nalaze faktori rasta i matične stanice koristi u ciljanom liječenju.

Kada je u pitanju estetska medicina, plazma se kroz tanke iglice injicira  u lice, ali u obzir dolazi njezina primjena u drugim područjima tijela kao što su dekolte, vrat i ruke. Tretman je bezbolan i vrlo brz, a kao posljedica uboda iglom tj.mehaničke traume na licu se može pojaviti blaže prolazno  crvenilo koje traje 24 sata. Kako bi se postigao željeni rezultat terapije, potrebna su tri tretmana koja se provode u razmacima od mjesec dana.

Ova vrsta tretmana postaje sve prihvatljivija metoda u provođenju terapijskih postupaka u stomatologiji,  točnije u oralnoj kirurgiji. Nakon odvajanjaod preostalih komponenti krvi, plazma se ubrizgava na mjesto u zubalu s kojeg je izvađen zub kako bi se ubrzao proces cijeljenja. Budući da faktori rasta i matične stanice iz plazme  pospješuju proces prihvaćanja implantata, primjenjuju se i kod njihove ugradnje. Uz navedeno, njihova primjena smatra se idealnom  pripremom za kirurške zahvate koji prethode implantatima.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter