Blog/19

Rani dječji karijes i zašto ga je potrebno na vrijeme liječiti

Rani dječji karijes i zašto ga je potrebno na vrijeme liječiti

Mogli bi reći kako karijes mliječnih zubi nastaje jednako kao i kod trajnih zubi, ali može biti puno opasniji. Rani dječji karijes smatra se agresivnim oblikom karijesa jer uzrokuje veliku štetu i vrlo brzo uništava mliječne zube.

Kada se javlja i koji mu je uzrok?

Kada je riječ o ranom karijesu ili popularnije zvanom bočice karijesu, on se javlja kod djece od pola godine pa do treće godine. Uzrokuje ga dolazak određenih bakterija u usnu šupljinu, a naročito Streptococcus mutans. Za razliku od trajnih zubi, mliječni imaju slabije mineraliziranu caklinu te veću zubnu pulpu – vezivno tkivo u šupljini zuba. Zbog toga štetne bakterije lakše i brže prodiru kroz caklinu mliječnog zuba ispod koje je porozan dentin. Sve to omogućuje progresivno širenje karijesa, a ako se ne liječi na vrijeme u pulpi mogu nastati gnojne otekline i fistule.

Što pogoduje širenju bakterija?

Na početku je potrebno naglasiti kako je usna šupljina novorođenčadi, odmah nakon rođenja, bez prisustva kariogenih bakterija. Djetetovim razvojem i laganim prelaskom na dohranu te nicanjem prvih zubića, bakterije naseljavaju usnu šupljinu. Istraživanja su pokazala da navedene bakterije u usnu šupljinu djece češće dolaze od majke, a rjeđe od oca i to do druge godine djetetova života. Moguć je i prijenos interakcijom s drugom djecom u vrtiću.

No, ako majka sama ima nepopravljene zube s karijesom, ona je izvor loših bakterija usne šupljine. Prijenos bakterija iz majčinih usta se događa pri pripremi obroka, lizanjem bebine dude, upotrebom istog pribora za jelo, ljubljenjem djeteta i ostalim načinima gdje postoji prijenos sline. Uz širenje kariogenih bakterija, razvoju ranog dječjeg karijesa pogoduje i prehrana bogata ugljikohidratima, slatkišima te nepostojanje ili primjena neodgovarajuće oralne higijena.

Zašto je potrebno na vrijeme započeti liječenje?

Ako se s liječenjem karijesa mliječnih zubi ne započne na vrijeme, karijes će vrlo brzo razoriti krune gornjih mliječnih sjekutića. Krune zuba će često izgledati kao da su odrezane u razini zubnog mesa. Nakon toga, karijes se može proširiti i na kutnjake. Donji zubi će uglavnom biti pošteđeni jer jezik stvara barijeru, a i u tom dijelu usne šupljine lučenje sline, koja ima zaštitnu ulogu, je pojačano. Karijes je u ranoj fazi nastanka bijele boje i mnogi ga roditelji neće uspjeti prepoznati. Nekoliko mjeseci nakon nastanka karijesa pigmenti iz hrane će se nataložiti na bolesnom zubu te će karijes postati vidljiviji, odnosno tamnije ili crne boje.

Kako prevenirati pojavu karijesa?

Zanimljivo je kako djeca čija usna šupljina nije zaražena kariogenim bakterijama neće razviti karijes čak i ako nemaju dobru oralnu higijenu te jedu puno slatkiša. Nakon svakog obroka zube je potrebno očistiti vaticom i mlakom vodom kako bi se izbjeglo zadržavanje bakterija na površini. Kada dijete postane starije i poveća se broj zubića, moguće je polako početi koristiti četkicu namijenjenu mliječnim zubima. Upotreba zubnih pasta u toj dobi još uvijek nije poželjna jer djeca ne znaju ispljunuti zubnu pastu pa će ju vrlo lako progutati.

Osim što je mliječne zube potrebno redovito prati, važno je kod djeteta smanjiti učestalost unosa određenih namirnica poput čokolada i bombona, čokolade, krekera, smokija i slično. Naročito je važno izbjegavati slatke napitke i zaslađene namirnice navečer i tijekom noći. Za vrijeme sna se luči puno manje sline koja štiti zube od loših bakterija. Šećeri će se zadržati na površini i kariogene bakterije će se puno lakše razmnožiti. Zato je ujedno jako važno prije spavanja očistiti zube.

S obzirom na navedeno, prvi pregled kod stomatologa je potrebno obaviti prije treće godine – dok dijete još uvijek ima mliječne zube. Slobodno nam se obratite za sve informacije o prvom stomatološkom pregledu zubića vašeg djeteta i to bez straha.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter