Blog/24

Razlika između Faceliftinga i dermalnih filera – zahvata koji mogu utjecati na izgled i samopouzdanje

Razlika između Faceliftinga i dermalnih filera – zahvata koji mogu utjecati na izgled i samopouzdanje

Prirodni proces starenja i fizičkih promjena lica, osim uz naslijeđe, vrlo često je povezan uz način života. Tako loša prehrana, pušenje, pretjerano izlaganje sunčevom svjetlu, stres i drugi čimbenici mogu utjecati na usporavanje proizvodnje kolagena i slabljenje elastina, čime se procesi stanične obnove usporavaju, a mrtve stanice se sporije ljušte.

Starenje lica je neizbježan proces, a njegovi prvi znakovi su vidljivi na licu i vratu. Riječ je prije svega o borama koje se prvo javljaju oko očiju pa zatim na čelu i ostatku lica. Osim bora, s vremenom se javlja i naboranost kože. Kako je estetska kirurgija u posljednjim desetljećima uvelike napredovala tako je i Facelifting postao sve češće izvođen kirurški zahvat, a ujedno su se pojavile i drugi opcije koje navodimo u nastavku.

Što je Facelifting?

Estetska operacija zatezanja lica zapravo se službeno naziva Ritidektomija, a u svijetu je poznatija pod engleskim pojmom Facelifting – što bi u doslovnom prijevodu značilo 'podizanje lica'. Spada u grupu operacija pomlađivanja lica i to u smislu vraćanja crta lica u stanje u kakvom su bile u mlađoj životnoj dobi.

Za početak treba znati kako nema idealnog Faceliftinga već je cilj operacijskog postupka poboljšati izgled lica. Rezultati operacije će ovisiti o samom tipu kože, njezinoj elastičnosti, sposobnosti cijeljenja te koštanoj strukturi lica. Stoga bi svaki dobar kirurg prije samog zahvata s pacijentom trebao raspraviti o realnosti očekivanja i o tome da nijedna operacija ne može pomladiti već samo prikriti znakove starenja i poboljšati izgled. Zahvat se izvodi kod osobe od trideset godina, ali se on može uspješno napraviti kod osoba u osamdesetim. Naravno, u tom slučaju se opseg operacijskog zahvata i sami rezultati ne mogu uspoređivati.

Postupak zatezanja lica

Ono što je iznimno važno kod Faceliftinga je izbor kvalificiranog kirurga. On bi na prvom pregledu trebao detaljno ispitati izgled lica, teksturu, boju i elasticitet kože lica. Uz to svakako treba napraviti fotografije lica iz različitih kuteva. Osim detaljne anamneze kojom će se provjeriti općenito zdravstveno stanje (krvni tlak, alergije, sklonost stvaranju ožiljka, navike, sklonost krvarenju i postojanje kroničnih bolesti), potrebno je obaviti i standardne pretrage krvi i urina (KKS, SE, koagulogram, GUK, urea, kreatinin, urin kompletni, EKG i pregled internista). I na kraju, kirurg bi trebao ispitati kakav je stav pacijenta o samom zahvatu i kakva su očekivanja te dati svoje mišljenje.

Rez za Facelifting počinje u području sljepoočnice, neposredno iznad i ispred uha te se spušta ispod i iza uške, prije nego li se počne spuštati u liniju kose na vratu. Koža se odigne s obraza te kirurg zateže potkožno tkivo i mišiće lica. Prije šivanja odstrani se višak vezivnog tkiva i kože. Rez se radi tako da 'pada' u prirodne nabore kože i to ga čini minimalno vidljivim. Ovisno o opsežnosti zahvata, operacije traje od dva do četiri sata i najčešće se izvodi u općoj anesteziji. Nakon zahvata se područje reza omata laganim zavojem.

Treba li razmotriti i druge opcije?

Prije nego što se odlučite za facelifting, trebali bi se posavjetovati i o drugim zahvatima na licu, bradi i vratu koji bi mogli poboljšati izgled lica. Mnogi pacijenti se puno prije odluče za botox ili dermalne filere. Kod navedenih zahvata nema potrebe za rezom kao kod Faceliftinga, nego je riječ o iniciranju ili ubrizgavanju hijaluronske kiseline i botoxa u željeno područje. Za razliku od Faceliftinga, kod ovih tretmana nema pojave otoka i krvnih podljeva nakon zahvata. Isto tako nema potrebe za postavljanjem cjevčice koje dreniraju krv koja se nakupi u operativnom polju, a ni za odstranjivanjem šavova.

Razlika je između botoxa i dermalnih filera ta što botox djeluje na mišiće lica koji s vremenom postaju hiperaktivni i dovode do stvaranja bora, dok fileri predstavljaju tkivna punila za sitne, manje i srednje duboke bore, i vraćaju licu izgubljen volumen. Hijaluronski dermalni fileri su namijenjeni tretiranju svih zona lica, područja oko očiju, obraza, čela, nazolabijalnih brazda, korekciju kontura i volumena usana te korigiranje kontura lica. Također se koriste u svrhu popunjavanje bora na vratu i dekolteu, a posebnim načinom injiciranja tretiraju se i šake.

Što su dermalni fileri?

Dermalni fileri su punila u obliku gela koja se upotrebljavaju za popunjavanje bora lica, omekšavanje grubih linija lica, podizanje upalih obraza, popunjavanje nazolabijalnih brazda te popunjavanje i povećanje, ali i modeliranje oblika usana. U Denta Centru koristimo Juvederm, moderan dermalni filer koji proizvodi francuska tvrtka Allergan.

Sastoji se od umrežene hijaluronske kiseline koja nije životinjskog porijekla i anestetika lidokain hidroklorida koji je namijenjen što bezbolnijoj primjeni. Treba napomenuti da je hijaluronska kiselina prirodni sastojak vezivnog tkiva ljudskog organizma koji mu pruža čvrstoću i elastičnost te omogućuje zadržavanje vode

Prednosti dermalnih filera

Glavna prednost tretmana dermalnim filerima je trenutačno oblikovanje i popunjavanje lica čime pacijent dobiva svjež i mladenački izgled. Osim toga valja naglasiti da su Juvederm dermalni fileri biokompatibilni proizvodi koji se postupno resorbiraju iz tijela te su nuspojave rijetke i svedene na eventualno crvenilo nakon aplikacije.

Rezultati trenutni, a trajanje ovisi od pacijenta do pacijenta. Učinak obično traje od 9 do 12 mjeseci, a duži je ako se tretmani redovito ponavljaju. Nakon tretmana pacijent izgleda potpuno prirodno, mimika ostaje ista, usne punije i senzualnije te lice i sama koža izgledaju mladoliko. Tretman je vrlo kratak i bezbolan zbog površinske ili infiltracijske anestezije koja se aplicira prije zahvata.

S Denta Centrom kao vašim izborom za tretmane dermalnim filerima nećete nikada pogriješiti jer koristimo vrhunske Juvederm Allergan proizvode, a činjenica da tretmane izvode samo vrhunski stručnjaci specijalisti oralne kirurgije omogućuje profesionalan i cjelovit pristup svakom pacijentu.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter