Blog/28

Savjeti stomatologa za vrijeme godišnjih odmora

Savjeti stomatologa za vrijeme godišnjih odmora

Ljeto i odlazak na godišnji odmor mnogima su prilika za opuštanje, no isto tako briga o zdravlju često pada u drugi plan. Bez obzira jeste li već na odmoru ili ga tek planirate, svakako imajte na umu da i tijekom ljetovanja morate voditi brigu o oralnoj higijeni i općenito zdravlju.

Četkica za zube je važan dio vaše putne torbe ili kovčega

Za početak, nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti četkicu za zube, zubnu pastu i zubni konac ili interdentalnu četkicu. Ako navedeno i zaboravite spremiti u putnu torbu, sve to možete kupiti u mjestu ili gradu u kojem ćete boraviti. Možda nećete u svakoj trgovini pronaći zubni konac ili interdentalnu četkicu, ali četkica i zubna pasta su dostupni i u manjim trgovinama. Ostalo možete potražiti u najbližoj ljekarni.

Svakako neka pranje i četkanje zubi ujutro i navečer bude dio vaše rutine i dok ste na odmoru. To što se budite kasnije i ne morate juriti na posao ili duže ostajete budni, ne znači da nema potrebe za pranjem zubi. Ako imate na umu da se za vrijeme sna luči puno manje sline koja štiti zube od loših bakterija, znat ćete da je zube osobito važno očistiti prije spavanja. Naime, ako ih ne operemo šećeri će se zadržati na površini i kariogene bakterije će se puno lakše razmnožiti.

Pregled kod stomatologa za vrijeme godišnjeg odmora

U slučaju da već duže vrijeme niste posjetili svog stomatologa, a najčešći izgovor vam je kako nemate vremena, možda je sada pravo vrijeme da rezervirate termin za pregled. Sigurno ćete moći odvojiti jedan slobodan dan prije ili poslije putovanja, kako bi u miru i bez žurbe obavili redovni pregled i provjerili je li sve u redu sa zdravljem vaših zubi.

Isto tako, za vrijeme godišnjeg možete obaviti ono što već duže planirate, ali također niste našli vremena. Primjerice, otići kod stomatologa kako bi obavili mehaničko čišćenje i skidanje kamenca te plaka, izbjeljivanje zubi, dogovor o potrebnim zahvatima poput ugradnje implantata, postavljanju keramičkih krunica i slično.

Budite spremni na iznenadne situacije

Uvijek je dobro prije odlaska na put pripremiti se na moguće iznenadne situacije. Osim što bi bilo dobro da sa sobom ponesete tablete protiv bolova, dobro je ranije istražiti je li u mjestu u koje putujete dostupna stomatološka pomoć. U slučaju da postoji, bilo bi dobro da zapišete broj telefona ordinacije ili klinike. To će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme u slučaju bilo kakvog problema sa zubima.

Jedite zdravo

Ljeto je pravi mamac za sve ljubitelje sladoleda. No, imajte na umu da su puni šećera, jedne vrste ili češće kombinacije zaslađivača poput aspartama, dekstroze, glukoze, maltoze, saharina i sukrina. To ne znači da se morate potpuno odreći tog užitka, ali svakako budite umjereni i perite zube redovito. Kako bi se zasladili i osvježili, radije birajte voće poput dinje, lubenica i ostalog sezonskog voća jer osim što nemaju štetne šećere, sadrže važne vitamine i minerale koji pomažu da vaši zubi i desni ostanu jaki i zdravi.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter