Blog/27

Skidanje zubnog kamenca i plaka nije isto što i izbjeljivanje zubi

Skidanje zubnog kamenca i plaka nije isto što i izbjeljivanje zubi

Kako mnogi ne razumiju što je čišćenje, a što izbjeljivanja zubi, odlučili smo pojasniti razliku između ta dva tretmana i čemu služe. Naime, u određenim situacijama smo mogli uočiti kako pacijenti misle da će njihovi zubi posvijetliti ako im se očisti kamenac i ispoliraju zubi. No, to nije posve točno.

Čišćenje zubi od kamenca je važno jer se tako može održati zdravlje zubi i produžiti im vijek. Ono je naročito nužno kod pacijenata kojima se na zubima vrlo lako stvara plak. Zbog bakterija iz hrane i pića te djelovanja patoloških procesa zubi postaju sve žući i puni kamenca, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam.

Što je zubni kamenac i zašto se mora čistiti kod stomatologa?

Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa (gingive). Najčešće se mogu uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane.

Stoga uz redovito pranje i čišćenje zubi kod kuće, mora se kod stomatologa provesti i profesionalno mehaničko čišćenje kamenca i plaka na zubima. Profesionalno mehaničko čišćenje podrazumijeva odstranjivanje zubnog kamenca i plaka sa svih zubnih površina pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja zubi kod kuće.

Prvo zdravstveni, a tek onda estetski učinak

Mehaničkim čišćenjem zubnog kamenca i plaka će se spriječiti upale, bolovi, ali i povlačenje gingve. Ujedno će čišćenje imati i svojevrsni estetski učinak jer će se spriječiti neugodan zadah koji je gotovo neizbježan ako postoji zubni kamenac. Isto tako, zubima će se djelomično vratiti prirodna bjelina.

Kod pacijenata koji nemaju upalu zubnog mesa ili parodonta, preporučuje se profesionalno čišćenje provoditi jednom do dva puta godišnje. Kod pacijenata s upalnim stanjima zubnog mesa potrebno je češće provoditi različite metode profesionalnog čišćenje zubi.

Izbjeljivanje zubi

S druge strane, izbjeljivanje nije isključivo vezano uz njegu i održavanje zdravlja zubi, već njegova primjena prije svega ima estetsku svrhu. Osim onih kućnih metoda u koje ubrajamo i korištenje specijalne zubne paste s aktivnim ugljenom te trakica koje se lijepe na zube, postoji i metoda laserskog izbjeljivanja. U toj metodi se koristi hidrogen peroksid u visokim koncentracijama (od 25 do 45 posto koncentracije) koji se u ustima aktivira uz pomoć specijalnih lasera pod kontrolom doktora dentalne medicine.

Nažalost, zubi tijekom godina postaju tamniji i poprimaju žućkastu boju iz dva razloga. Jedan je taj da se s godinama u našim zubima odlaže sve više dentina koji daje boju zubima, a sve deblji sloj dentina ispod praktički prozirne cakline uzrokuje promjenu u boji. Drugi razlog su životne navike i prehrana te konzumacija obojenih pića poput kave i gaziranih sokova.

Promjenu boje zuba može uzrokovati i loše izliječen endodontski tretiran zub. Ipak, kod većine liječenih zuba postoji tendencija da s vremenom potamne. Riječ je o tome da taj zub putem krvotoka više nema opskrbu hranjivih sastojaka u pulpu zuba.

Metode izbjeljivanja zubi

Budući da je estetska stomatologija posljednjih godina znatno napredovala, na tržištu su dostupni gelovi za izbjeljivanje koji u sebi sadrže optimalne količine vodikovog peroksida i ne uzrokuju preosjetljivost zuba. U DentA Centru koristimo isključivo visokokvalitetne gelove renomiranog proizvođača Zoom Philips, čij tehnologija izbjeljivanja jamči siguran i dugotrajan učinak. Zoom! je daleko najcjenjeniji sustav za izbjeljivanje zubi u Americi.

U našoj ordinaciji smo se odlučili uglavnom na tehniku Zoom lampe koja pod specijalnim svjetlosnim spektrom aktivira hidrogen i oslobađa kisik koji prodire u slojeve cakline i dentina te ih izbjeljuje. Postupak je bezbolan, ne oštećuje caklinu i traje otprilike 45 minuta. Prethodno se očiste naslage kamenca ako postoje ili se samo ispoliraju zubi kako bi gel bio u što boljem kontaktu sa zubom.

Trajnost i rezultati izbjeljivanja

Učinak izbjeljivanja uglavnom traje od godinu do dvije, ovisno o održavanju oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji izrazito obojenog jela i pića. Izbjeljivanje Zoom lampom je potpuno siguran i kontroliran način izbjeljivanja zubi. Preporučuje se svakome tko nije zadovoljan s bojom zubi. Potrebno je napomenuti kako se puno lakše izbjeljuje žuta nijansa zubi nego plavkasto siva.

Nakon izbjeljivanja savjetuje se da se par dana izbjegavate 'obojenu' hranu I piće te naravno cigarete. Moguća je osjetljivost zubi nakon tretmana te se stoga savjetuje u tim situacijama koristiti specijalne zubne paste kako bi ti simptomi brzo nestali.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter