Blog/09

Što sve uništava zube i koje namirnice izbjegavati, a koje su poželjne?

Što sve uništava zube i koje namirnice izbjegavati, a koje su poželjne?

Pravilna prehrana može u velikoj mjeri spriječiti nastanak karijesa i doprinijeti ljepšem osmijehu. S druge strane, određena hrana poput one koja sadrži šećer, škrob i kiseline može stvoriti mikropukotine u caklini zuba, a u njima se talože tvari koje uzrokuju promjene boje zubi.


Što sve može uništiti zubnu caklinu?

Osim slatkiša, kolača, pekarskih proizvoda, prirodnih i gaziranih sokova, zubnoj caklini može naštetiti i voće i povrće poput cikle, borovnica, kupina, limun, ali i vino, osobito bijelo jer je kiselije od crnog vina. Ne smijemo zaboraviti ni na duhan, koji također na zubima ostavlja mrlje.

Svakodnevno ispijanje kave i čajeva također može oštetiti zube jer osim što ostavljaju mrlje na zubima, ovi napici ih čine više ljepljivima, a to ujedno znači da će se na zubima puno lakše nakupljati ostaci hrane i stvarati plak. Alkoholna pića smanjuju proizvodnju sline te tako narušavaju ravnotežu unutar usne šupljine, tvrde iz Yale Medical Groupe. Samim time su puno češće bolesti zubnog mesa jer smanjenjem količine prirodne sline puno lakše se može javiti upala mekog tkiva u ustima.

Izbjeljivanje zubi kod kuće također nije dobar izbor jer sredstva za izbjeljivanje mogu oštetiti desni. Naime, neka od sredstava koje je moguće kupiti u ljekarnama i trgovinama sadrže veću koncentraciju hidrogena koji prilikom nestručnog rukovanja može doći u doticaj s desnima i oštetiti ih. Stoga se za izbjeljivanje zubi najbolje obratiti stomatologu.


Pripazite ako ste na dijeti

U svakom slučaju, raznovrsna prehrana je najbolji savjet kada je riječ o očuvanju zdravlja. Stoga trebate dobro razmisliti prije odluke o posebnom režimu prehrane. Primjerice, dijeta koja isključuje ugljikohidrate utječe na stvaranje kiseline u usnoj šupljini, a što omogućuje stvaranje tla plodnog za razvoj bakterija. Riječ je o takozvanoj Paleo prehrani, a pri provođenju ovakve dijete bit će potrebno posvetiti više pažnje četkanju i čišćenju zubnim koncem kako bi se neutralizirali učinci prehrane bogate kiselinama.

Mnoge dijete pak sugeriraju prestanak konzumacije ili smanjenu konzumaciju masti, a to također može imati loš učinak na zube. Naime, hrana bogata mastima ima nizak kariogeni potencijal te stoga masti štite od karijese na više načina. Sloj masti na čistim zubima štiti caklinu od djelovanja kiselina, a na masnu površinu teže se hvata plak. S druge strane, sloj masti preko postojećeg plaka sprječava redukciju ugljikohidrata u kiseline. Treba napomenuti da kada govorimo o mastima, mislimo na konzumaciju prirodnih masti, a ne rafiniranih ulja.


Koje su namirnice dobre za zdravlje zubi?

S druge strane, namirnice koje će pomoći da zubi ostanu bijeli i zdravi su celer, mrkva, sir, cvjetača, mahune, jabuke, jagode, naranče i ananas.

Naime, tvrdo voće i povrće poput jabuka, mahuna, cvjetače, mrkve i celera djeluje kao četkica za zube. Dok ih žvačemo, u usnoj šupljini stvara se slina koja čisti zube i desni od bakterija, a samim time ih štiti od nakupljanja plaka. Jagode su pak iznimno bogate voćnom kiselinom koja je pak korisna za zube jer sprječava nastanak plaka, čineći zube ljepšim i sjajnijim. Naranče i ananas povećavaju lučenje sline koja ispire hranu i sprečavaju nastanak mrlja na zubima.

Kada je riječ o siru i ostalim mliječnim proizvodima, oni se također nalaze na popisu namirnica koja su poželjene za zdravlje zubi. Prema studiji Wake Forest Baptist Medical Center, mlijeko i mliječni proizvodi obiluju kalcijem te također pomažu održati zube bijelima. Mliječna kiselina čuva zube od kvarenja, a tvrdi sirevi dodatno pomažu jer mogu ukloniti ostatke hrane.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter