Blog/12

Što uzrokuje pretjeranu osjetljivost zubi i kako ju smanjiti?

Što uzrokuje pretjeranu osjetljivost zubi i kako ju smanjiti?

Pretjerana osjetljivost zubi je neugodna pojava s kojom se susreću mnogi naši pacijenti. Često ju opisuju kao bol u usnoj šupljini prilikom konzumacije tople ili hladne hrane ili pića te pri udisanju hladnog zraka. No, konzumacija pića ili hrane i hladan zrak nisu uzroci preosjetljivosti zubi nego samo najčešći trenutci u kojima se ona javlja. Naime, ako su zub i zubno meso u potpunosti zdravi, ne bi trebali osjećati nikakvu bol.

Uzroci preosjetljivosti desni

Neugodna bol u zubima može se pojaviti ako se konzumiraju napici koji zbog kiseline i visokog udjela šećera nagrizaju caklinu. Kada je caklina već oštećena, bakterije koje se hrane šećerima iz hrane, također mogu lakše prodrijeti u zub i uzrokovati štetu.

Također, korijeni zubi sadrže tisuće sićušnih cjevčica koje vode do živčanih završetaka zuba te se skrivaju duboko ispod zaštitnog sloja tkiva desni. Ako imate neku periodontalnu bolest kao što je gingivitis, desni će se povlačiti dalje od zubiju i korijen učiniti ranjivim. Kada se zaštitni sloj cakline uništi ili se granica desni povuče, zubno tkivo ispod cakline postane mekano i ogoljeno. Dentin se nadovezuje na živčanu unutrašnjost zuba, pa ako je ona nezaštićena, osjećamo bol jer je živac podložniji utjecajima.

Zbog agresivnog četkanja zubi može doći do mikrotraume zubnog mesa i bolnih zubnih vratova, a što također može biti uzrok pretjerane osjetljivosti zubi, koja dovodi do boli. Agresivnim četkanjem nanosite bol desnima koje se, baš kao i kod periodontalnih bolesti, mogu početi povlačiti.

Povezanost preosjetljivosti desni i izbjeljivanja

Posve je normalno da su zubi nakon izbjeljivanja zubi osjetljivi na hladno ili prilikom četkanja. Stoga se nakon zahvata preporučuje koristiti preparate za njegu usne šupljine namijenjene osjetljivim zubima. Preosjetljivosti zuba čak i tjedan dana nakon izbjeljivanja je sasvim nevezana uz sam tretman te treba tražiti uzrok u nečem drugom. S druge strane, potrebno je izbjeći korištenje pasta za izbjeljivanje čija je baza peroksid jer mogu uzrokovati pretjeranu osjetljivost zubi.

Karijes i pretjerana osjetljivost zubi

Ne trebamo ni spomenuti da je karijes jedan od većih problema, a da ako se ne liječi osim što u potpunosti može uništiti zub i izazvati jaku bol, može biti odgovaran i za preosjetljivost. Naime, kada se formira na zubu karijes otvara put do živca (zubnoj pulpi) ranije spomenutim napicima i hrani, slatkišima, pa čak i samom zraku.

Kako smanjiti preosjetljivost zubi?

Prije svega, potrebno je posjetiti stomatologa i zajedno pronaći uzrok preosjetljivosti, moguće da postoji karijes za koji niste ni znali ili da je došlo do gingivitisa koji je potrebno liječiti. Također je vrlo važno održavati zube čistima i redovito te pravilno ih četkati. Pokušati što manje konzumirati kisele napitke i hranu te sokove bogate šećerom. Ako ne možete smanjiti unos gaziranih sokova ili kiselih pića te slatkiša, pokušajte zube četkati pola sata nakon konzumacije istih.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter