Blog/11

Tri ideje za novogodišnje odluke i ljepši osmijeh u 2017. godini

Tri ideje za novogodišnje odluke i ljepši osmijeh u 2017. godini

1. odluka – redovito i pravilno pranje zubi

Redovito pranje zubi je neizostavan dio oralne higijene, a samim time iznimno važno za zdravlje zubi i blistav osmijeh. Osim što se četkanjem zubi odstranjuju ostaci hrani, ujedno se sprječava nakupljanje plaka te razvoj karijesa i parodontalnih bolesti. Iako bi zube trebalo četkati tri puta dnevno, u današnjem užurbanom tempu života, naročito na radnom mjestu, vrlo je teško toga se pridržavati. Stoga se svakako preporučuje zube četkati ujutro i navečer. Uostalom, pranje zubi odmah nakon svakog obroka nije uvijek poželjno. Naime, ako ste za obrok jeli salatu začinjenu octom ili prigrizli jabuku, potrebno je pričekati barem pola sata kako bi kalcij iz sline demineralizirao osjetljiva područja vaše usne šupljine.

S druge strane, pravilno četkanje nije dugotrajno, a ne bi smjelo biti ni snažno i agresivno. Za pravilno očišćene zube potrebne su vam tri minute nakon buđenja i 3 minute prije spavanja, dakle samo 6 minute dnevno. Četkanje ne smije biti presnažno i brzo kako ne bi došlo do povlačenja zubnog mesa, kvarenja desi ili čak oštećenja zubne cakline. Samo uz sporo i lagano četkanje moguće je zahvatiti sve površine zuba na kojima se zadržava plak. Kako bi očuvali zdrave i lijepe zube, pokušajte u 2017. godini veću pažnju posvetiti redovitom i pravilnom četkanju zubi.

Postavite četkicu tako da zahvaća zub i dio zubnog mesa te je potom nakosite pod kutom od 45 stupnjeva. Potom laganim kružnim pokretima četkajte zube i zubno meso. Identičan postupak treba ponoviti i s jezične strane zuba. Bitno je da takvom tehnikom zahvaćate zubne vratove, što je kritično mjesto za nakupljanje plaka, ali i ostale površine zuba.


2. odluka – odlazak na pregled kod stomatologa

Osobe koje imaju problema sa zubima i zubnim mesom puno češće posjećuju stomatologa i nažalost su prisiljeni nekoliko puta godišnje obavljati preglede i različite zahvate. No, osobe koje imaju zdrave i lijepe zube vrlo rijetko odlaze na stomatološke preglede pa često zaboravljaju kada su posljednji put bili u stomatološkoj ordinaciji.

No, to nažalost nije najbolji izbor. Osim što je zube potrebno redovito prati zubnom četkicom, čistiti zubnim koncem i interdentalnom četkicom, tako je potrebno redovito obavljati stomatološke preglede, pa čak i one preventivne. Naime, četkanje zubi ponekada nije dovoljno. Svakodnevna oralna higijena može odstraniti plak s površine zuba, ali kada je riječ o čišćenju zubnog kamenca potrebno je posjetiti stomatologa. Naslage kamenca ne možemo ukloniti samo četkanjem već samo kod stomatologa koji posebnim zvučnim i ultrazvučnim nastavcima očisti površinu zuba. Profesionalno čišćenje zubnog kamenca se preporučuje barem jedno godišnje, a sve kako bi se spriječili gingivitis te u krajnjom slučaju i parodontitis koji može dovesti do gubitka zubi.

Pojedina istraživanja su potvrdila kako osobe koje redovito posjećuju stomatologa imaju zdravije zube. Iako ne postoji suglasnost oko preporuke koliko često, jednom godišnje ili jednom u šest mjeseci, je potrebno otići na redoviti pregled kod stomatologa, svakako u Novoj godini posjetite svog stomatologa kako bi po potrebi očistio zubni kamenac i dao upute o oralnoj higijeni i daljnjim pregledima.


3. odluka – promjena navika koje uništavaju zube

Dobro je poznato kako gazirana pića, šećer, kava i cigarete imaju negativan utjecaj na zdravlje zubi, pa tako i cjelokupno zdravlje. Gazirana pića sadrže velike količine šećera i samim time uništavaju zubnu caklinu. Svojim sastavom povećavaju mogućnost nastanka karijesa i slabljenje cakline. Konzumiranje kofeina uzrokuje tamne naslage na zubima i značajno narušava prirodan izgled zuba. Svi koji piju nekoliko šalica kave na dan i sami su se uvjerili kako su njihovi zubi puno tamniji te se na njih puno brže lijepe ostaci hrane. Vaša novogodišnja odluka ne mora biti da se u potpunosti odreknete gaziranih pića i kave, ali pokušajte smanjiti njihovu konzumaciju. Gazirane sokove i ostale zaslađene napitke pokušajte konzumirati samo u vrijeme posebnih prigoda. Kavu ograničite na jednu šalicu dnevno, a ujedno pokušajte u roku od sat vremena nakon konzumiranja oprati zube. Najgore što možete napraviti je da tijekom cijelog dana pijete kavu, čime se kontinuirano stvaraju naslage plaka na vašim zubima.

Cigareta ne narušavaju samo ljepotu vaših zubi i osmijeha već ozbiljno ugrožavaju zdravlje cijele usne šupljine. Osim žutih zuba i lošeg zadaha, cigarete pospješuju razvoj bakterija i toksina koji pogoduju nastanku karijesa, upalnih procesa i bolesti desni. Stoga neka ljepši osmijeh i činjenica da je loš zadah doista loše obilježe budu dodatni razlozi za novogodišnju odluku o rješavanju ove loše navike.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter