Blog/21

Učinkovit način borbe sa strahom od odlaska stomatologu

Učinkovit način borbe sa strahom od odlaska stomatologu

Kod nekih pacijenata čak i najjednostavniji stomatološki zahvati poput skidanja kamenca i poliranja zubi mogu izazvati nelagodu i strah. Strah od stomatologa je problem koji, u prosjeku, muči svakog desetog čovjeka, Bez obzira na životnu dob, većina kao razlog straha navodi prethodna loša iskustva i bol za vrijeme određenog oralnog zahvata.

Simptomi dentalofobije

Svi koji imaju ovu vrstu straha, imat će grčevit i preplašen izraz lica čim sjednu u stolac u stomatološkoj ordinaciji. Riječ je o stanju poznatom pod nazivom dentalofobija. Osim preplašenog izraza lica, stomatolog će ovakvog pacijenta prepoznati po grčevitom držanju naslona stolca, blijedom licu i znojnim rukama. Prema istraživanjima osobe sa dentalofobijom mogu imati različiti spektar simptoma, od blažih do vrlo jakih.

Simptomi straha od odlaska stomatologu se razlikuju od osobe do osobe jer dok će neki osjećati laganu anksioznost, drugi će imati izraženi osjećaj nelagode uz znojenje dlanova. Postoje i osobe kod kojih će se razviti strah koji može ozbiljno utjecati na oralno zdravlje i dodatno pogoršati situaciju.

Rani prvi posjet stomatologu

Iako je veliki broj osoba tijekom života imao određenih negativnih iskustva pri posjetu stomatologu, nepostojanje redovite oralne higijene uvelike utječe na strah. Drugim riječima, uz redovito pranje i čišćenje zubi te godišnje odlaske stomatologu može se spriječiti karijes i druge oralne bolesti zbog kojih se često s grčem odlazi stomatologu.

Preventivne aktivnosti potrebno je naročito provoditi kod djece i to od najranije dobi. Time se može smanjiti ili eliminirati razvoj straha od posjeta stomatologu. Loša iskustva iz djetinjstva zasigurno mogu biti temelj za razvoj dentalofobije.

Kako spriječiti strah?

Kako bi izbjegli strah od stomatologa, svakako redovito idite na kontrolne preglede i to najmanje jednom godišnje. Imajte na umu da su postupci u stomatološkom liječenju unaprijeđeni, jednako kao i tehnologija, pa se time smanjila bolnost svih vrsta zahvata. Ako imate neki ozbiljniji problem vezan uz zdravlje zubi i desni, možete zamoliti stomatologa da vam prije liječenja da više informacija o postupku liječenja.

Ako niste zadovoljni stručnošću i pristupom svog stomatologa, svakako potražite pomoć kod nekog drugog. Probajte posjet stomatologu isplanirati rano ujutro, dok ste još svježi i odmorni, bez nakupljenog dnevnog stresa. Kod djece je važno da prvi pregled obave prije treće godine života, dok se još nije razvio karijes pa će maleni imati priliku bez boli i straha upoznati se sa stomatologom i ostatkom osoblja.

Bez obzira imate li paničan strah od posjeta stomatologu zbog loših prethodnih iskustva ili trenutnih bolova, slobodno nam se obratite za savjet na broj telefona: 01 4819 478 ili mobitela 098 728 096 te na e-mail: info@dentacentar.hr

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter