Blog/31

Zašto se preporučuje da dotrajale crne plombe zamijenite s trajnijim i kvalitetnijim bijelim plombama?

Zašto se preporučuje da dotrajale crne plombe zamijenite s trajnijim i kvalitetnijim bijelim plombama?

Zubne plombe su ispuni koji se postavljaju na dio zuba koji je zahvaćen i oštećen karijesom. Većini ljudi poznate su dvije vrste zubnih plombi, a to su crne (amalgamske) i bijele (kompozitne) plombe.

Crne plombe se koriste sve rjeđe

Crne, amalgamske plombe, koje su nekad bile najčešće korištene, u suvremenoj stomatologiji viđaju se sve rjeđe. Razlozi za to su njihovi brojni nedostaci, a osim narušavanja estetskog izgleda zubala, smatra se da je njihov sastav štetan jer uključuje živu i brojne druge metale s karcinogenim djelovanjem (olovo, kalaj).

S obzirom na to da se na zub vežu mehanički, crne plombe zahtijevaju opsežnije uklanjanje zuba i to ne samo karijesom promijenjenog već i zdravog zubnog tkiva. S vremenom se šire te dovode do stvaranja rubne pukotine ili do pucanja cijelog zuba. Zbog tih nedostataka u pojedinim europskim zemljama ove plombe su zabranjene, ali kod nas se još uvijek ponekad koriste zbog niske cijene.

Prednosti bijelih plombi

U odnosu na njih, bijele plombe široko su zastupljene primarno zbog svog izuzetnog estetskog izgleda kojim u potpunosti oponašaju prirodni izgled i boju zuba. Uz to, njihova velika prednost je sposobnost kemijskog vezivanja za zub zbog čega je potrebno uklanjanje mnogo manje količine zdravog zubnog tkiva. Nisu štetne za zdravlje te su ekološki i funkcionalno prihvatljive.

Postupak postavljanja bijele plombe izvodi se pri jednom posjetu stomatologu uz korištenje lokalne anestezije. Karijesna lezija na zahvaćenom zubu ukloni se strojno. Potom se stvoreni kavitet (šupljina) na zubu očisti i na specifičan način pripremi za slojevito postavljanje kompozitnog materijala koji se stvrdne uz pomoć polimerizacijske lampe. Na kraju se ispun obradi i ispolira kako bi se uskladio sa zagrizom pacijenta. No,ukoliko je karijesni proces zahvatio veću površinu zuba, u obzir dolazi izrada keramičkih krunica, inlay-a, onlay-a ili overlay-a s ciljem zaštite zuba od pucanja.

Danas se iz zdravstvenih i estetskih razloga preporučuje zamjena dotrajalih crnih plombi sa suvremenim, funkcijski trajnijim i kvalitetnijim bijelim plombama što možete učiniti u DentA Centru na potpuno bezbolan način.

KONTAKTIRAJTE NAS

Molimo ispunite sva polja.
Poruka uspješno poslana.
Slanje...

Pretplatite se na naš newsletter